Obisk predsednika vlade Marjana Šarca pri premierju Sebastianu Kurzu in predsedniku države Alexandru van der Bellnu na Dunaju je minil v prijateljskem vzdušju. Čeprav obstaja nekaj odprtih vprašanj med državama, nobeno od teh po oceni Šarca ni nerešljivo. »Imamo sicer nekaj odprtih vprašanj, tako kot vsi sosedje na svetu, vendar nič takega, česar se ne bi dalo reševati,« je v Avstriji, prvi sosedi, ki jo je obiskal kot premier, dejal Šarec.

Med odprta vprašanja sodi predvsem ohranjanje avstrijskega nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo. Premierja sta ponovila znana stališča: Kurz je menil, da ta nadzor ne bo več potreben, ko bodo ustrezno zavarovane zunanje meje EU, Šarec pa je dejal, da Slovenija dobro varuje svojo zunanjo schengensko mejo in nadzor ni potreben.

Drugo odprto vprašanje med državama je problem otroških dodatkov, ki naj bi jih vlada na Dunaju tujim delavcem izplačevala glede na raven življenjskih stroškov v njihovih izvornih državah. Za delavce iz Slovenije to pomeni, da bi dobili precej nižji dodatek od Avstrijcev. Glede tega je Šarec ponovil slovensko stališče, da to ni v skladu z evropskimi pravili. Izrazil je pričakovanje, da bo svoje povedala tudi evropska komisija, ki je Avstriji zaradi zakona že zagrozila s postopkom. Slovenija se je zaradi tega vprašanja skupaj s sedmimi članicami EU tudi formalno pritožila pri evropski komisiji.

Čeprav Avstrija podpira zahtevo nemško govoreče skupnosti v Sloveniji, da bi bili vpisani kot manjšina v slovensko ustavo, govora o tem vprašanju med Šarčevim obiskom v Avstriji ni bilo veliko. Kot so pojasnili v premierjevem kabinetu, na pogovorih s kanclerjem Kurzem te teme nista načela. Predsednik države Alexander van del Bellen pa je na svojem profilu na twitterju razkril, da je pri Šarčevih pogovorih v predsedniški palači poleg bližajočih se evropskih volitev beseda tekla tudi o manjšinskih vprašanjih v Sloveniji in Avstriji. V Šarčevem kabinetu so potrdili, da je van der Bellen premierja povprašal o možnostih zapisa nemško govoreče skupnosti v slovensko ustavo, vendar je Šarec zavzel odklonilno stališče. Premier je predsedniku ponovil, da je Slovenija pripravljena na dialog in podporo v obstoječem pravnem redu.