»Bili smo skupaj jaz, Rovan in še eden. Kupil sem flaškico alkohola, stocka, in pivo. Rovanu sem dal stekleničko, spil je je pol. Deloval mi je zelo slab, bolan, to sklepam, ker ni želel popiti vsega, in še sedel je na pločniku in se držal za glavo. Tam sem bil kakšno uro, potem sem odšel,« je včeraj stanje, v katerem je bil 34-letni Logatčan David Rovan 27. maja lani, na sodišču opisoval njegov znanec. Ko je ta znanec zapustil pivsko družbo, se ji je pridružil drugi. Ta je Rovana opisal kot »normalnega, a malo preveč sproščenega«. »Ni deloval kot trezen, a tudi ne kot močno pijan. Bil je pač dobre volje,« je pričal. Družba se je nato razšla in Rovan se je odpravil proti domu, kjer je zagrešil tisto, zaradi česar se mora zdaj zagovarjati na sodišču: z nožem je napadel babico, mamo in strica, potem pa grozil še policistom, ki so prihiteli na pomoč.

Kot smo že pisali, ga je tistega dne babica poslala v trgovino po jajca. A je potem srečal prijatelja, tako da se je (precej kasneje, kot je babica pričakovala) vrnil domov brez jajc in pijan. Kljub temu je od babice zahteval še pivo in prav nič ni bil navdušen, ko ga ni ubogala. Šel je v zgornje nadstropje in od mame zahteval tablete »za živce«. Končalo se je tako, da je najprej babico potisnil v kot in jo z nožem z 18-centimetrskim rezilom porezal po rami. Potem je ranil še mamo in strica po rami, nadlahti in prsnem košu. Stric se mu je uprl, prijel ga je za roko in odrinil, da je nož padel po tleh, ter tako preprečil nadaljnji napad. Nad policisti pa je vpil, da ima pištolo, da jih bo vse postrelil, in nanje naščuval psa. Zahteval je njihova imena in naslove ter grozil, da je bil že večkrat na Povšetovi in pozna ljudi, ki jih bodo prišli »obiskat«. In da bo tudi on enkrat prišel ven in se jim maščeval.

Bistveno zmanjšano prišteven

Včerajšnja zaslišanja so bila namenjena razjasnitvi, v kakšnem duševnem stanju je bil v času napadov. Zdravnica Ana Kermavnar Marinšek je bila takrat del reševalne ekipe, ki je prihitela na kraj dogajanja. Povedala je, da je bil stric najbolj poškodovan (tožilstvo meni, da ga je Rovan poskušal ubiti), obilno je krvavel in odpeljali so ga v ljubljansko bolnišnico. Kasneje, ko se je vrnila v zdravstveni dom, so policisti tja pripeljali obtoženega. Povedal ji je, da je zjutraj spil metadon, kasneje pa dva decilitra žganja in 12 piv. Mama mu je dala pomirjevalo lexaurin, vzel naj bi 15 tablet. Kermavnar-Marinškova je ocenila, da je bil ob pregledu lažje vinjen. Zaslišali so tudi izvedenko toksikologinjo dr. Majdo Zorec Karlovšek, ki je ocenila, da je imel v času kaznivih dejanj v krvi 1,3 promila alkohola. V organizmu je imel tudi metadon in benzodiazepin v sledovih, očitno ga je vzel dan pred dogodkom. Pomirjevalo med napadom še ni začelo učinkovati. Snovi, pod katerih vplivom je bil, delujejo pomirjujoče, je razložila. Je pa res, da v kombinaciji včasih povzročajo tudi izrazito agresivno vedenje, a v tem primeru naj ne bi bilo tako.

Še najbolj pomembno pa je bilo pričanje psihiatrične izvedenke dr. Marge Kocmur. Ta je v prvotnem mnenju ocenila, da je bil Rovan v kritičnih trenutkih neprišteven. Ker se je kasneje izkazalo, da je pomotoma zamenjala vsebnosti alkohola v krvi in urinu, je mnenje spremenila. Včeraj je le še potrdila, da je bila v resnici Rovanova sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana. Pravno rečeno, bil je bistveno zmanjšano prišteven. Razlika je velika – v primeru neprištevnosti bi mu lahko izrekli le varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, zdaj pa mu grozi zapor.