Hanti Mansisk, mestece v Sibiriji, je med športnimi navdušenci znano predvsem po biatlonu. Je pa tudi eno od središč šahovskega življenja v Rusiji, za seboj ima že šahovsko olimpijado in bo gostilo tudi naslednjo. Tokrat je 64 najboljših šahistk (naša Laura Unuk je bila rezerva) igralo pokalni turnir za svetovno prvenstvo – manj kot pol leta po dvoboju Kitajk v Šanghaju, kjer je prvakinja postala Ju Wenjun. Tudi strokovnjaki že težko spremljajo zmešnjavo, ki vlada v ženskem šahu, za nameček pa je daleč najboljša šahistka sveta Hou Yifan prekinila kariero zaradi študija v Oxfordu. Časovnica SP je bila obupna; ob dvoboju v Londonu novice iz Sibirije niso zanimale nikogar. Novi predsednik Mednarodne šahovske zveze Arkadij Dvorkovič je nemudoma naredil prve korake glede izboljšanja razmer in postavil nova pravila za ciklus ženskega svetovnega prvenstva. Ta bo podoben tistemu pri fantih, dvoboj pa lahko pričakujemo konec prihodnjega leta.

Sedemindvajsetletna Jujeva je do finala prispela zanesljivo, kot pritiče prvi favoritinji turnirja. V polfinalu se je otresla nekdanje svetovne prvakinje Aleksandre Kostenjuk, na drugi strani žreba pa je enako uspelo 28-letni Katerini Lagno; v podaljšku je ugnala Marijo Muzičuk. Lagnova, mati štirih otrok, ki je pred leti ukrajinski potni list zamenjala za ruskega, je že dolgo v svetovnem vrhu. To pot se je zdelo, da je prišel njen čas. Zgodaj je povedla in potrebovala le še remi za krono prve šahistke, pa nato odigrala bledo. V podaljšku ji Jujeva seveda ni dala nove možnosti in je obdržala naslov – tako kot Carlsen.

Na Bledu so za šahovnico obračunali seniorji; dobili smo štiri svetovne prvake, ob robu prvenstva pa tudi sijajen spominski turnir velemojstra Albina Planinca. Sedeminsedemdesetletna Nona Gaprindašvili je, ne brez težav, osvojila SP nad 65 let – to je njen že šesti veteranski naslov! Med starejšimi seniorji je slavil Vlastimil Jansa, med šahisti nad 50 let pa Karen Movsisjan. Še zabavna partija Elvire Berend, ki je ubranila naslov med damami nad 50 let:

BEREND – LAUTERBACH

1. e4 c5 2. Sf3 e6 3. d4 cd4 4. Sd4 a6 5.Ld3 Sf6 6. 0-0 d5?! 7. e5 Sfd7?

Poučen spregled; po Lc5 črni še živi. Mnogi so že padli v to zanko!

8. Se6! fe6 9. Dh5 Ke7 10. Lg5 Sf6 11.ef6 gf6 (diagram)

12. Lf6! Sledi Dh4 in kraljica bo padla, zato se je črna vdala.