Vsi govorijo le o Luki Modriću in njegovi zlati žogi, še posebno o tem, zakaj slovenski predstavnik med glasovalci Modrića ni uvrstil med pet najboljših nogometašev sveta. Hrvaški mediji so zaradi tega razburjeni, v časopisu 24sata so nam že napovedali maščevanje na tekmovanju za pesem evrovizije.

Toda v resnici je bila letošnja podelitev nagrad zlate žoge zgodovinska. Prvič v zgodovini je enako prestižno trofejo kot moški prejela tudi najboljša nogometašica leta. Do sedaj so sicer najboljšo nogometašico razglasili na podelitvi Fifinih nagrad, toda nobena še ni v roke dobila zlate žoge. Prva nogometašica leta, nagrajena z zlato žogo, je postala Norvežanka Ada Hegerberg, premagala je tudi favoritinji Avstralko Sam Kerr in legendarno Brazilko Marto. Prav Brazilka je bila pri Fifi do sedaj največkrat razglašena za najboljšo igralko leta, 35-letnica pa si je ob koncu kariere gotovo želela tudi zlato žogo. Vzhajajoča avstralska zvezdnica pa je na instagramu tik pred podelitvijo zapisala, da četudi ne bo dobila nagrade, bodo pokal zaradi tega, ker je to prva nagrada za nogometašice, v resnici prejele vse ženske.

Ada Hegerberg igra za francoski Lyon, za katerega je v ligi zadela deset golov, poleg tega pa je v devetih tekmah lige prvakov zadela rekordnih 15 golov in tako močno pripomogla k tretji zaporedni osvojitvi lovorike za Lyon. Skupno je v svoji dosedanji karieri v evropskih ligaških tekmovanjih zadela 41 golov na 41 nastopih, kar je dosežek, ki se ga ne bi sramovala ne Ronaldo ne Messi. Norvežanka je najbolje plačana nogometašica na svetu, pogodbo z Lyonom pa ima podpisano do leta 2021. Sicer je zaročena z nogometašem Thomasom Rognejem, ki igra za poljski Lech Poznan.

Slaba šala alispolno nadlegovanje?

Tudi 23-letna Ada Hegerberg, ki sicer navija za Arsenal, njen nogometni vzornik pa je Thierry Henry, je v svojem zahvalnem govoru seveda presrečna dejala, da je podelitev nagrade nogometašicam velik dosežek. Istočasno je nagovorila dekleta in jih pozvala, naj verjamejo vase.

Potem pa je velik dosežek ženske enakopravnosti uničil francoski didžej Martin Solveig, sovoditelj podelitve. Nogometašico je namreč na odru vprašal, ali bi tverkala. Saj veste – migala z zadnjico. Ada Hegerberg je odrezavo dejala, da ne, in želela z odra. A je le ostala ter odplesala ples z voditeljem Davidom Ginolo, bivšim francoskim nogometašem, ki je zadnje čase slaven kot eden od plesalcev v francoski verziji televizijskega šova Zvezde plešejo. Seveda ni tverkala.

Opazka na odru je sprožila plaz kritik, češ, kako nogometašicam pomaga zlata žoga, če pa jih celo na podelitvi nagrade obravnavajo kot spolni objekt. Najbolj se je razhudil teniški as Andy Murray, ki je na twitterju zapisal, da je to še »en primer neumnega seksizma v športu«. Spraševal se je tudi, ali so enako vprašanje postavili Mbappeju ali Modriću. »Ne, spraševali so ju o nogometu. In če menite, da pretiravam s svojo jezo ter da je bilo vse skupaj le šala – ni bila. Vse življenje sem v športu in verjemite mi, stopnja seksizma, ki sem ji priča, je neverjetna.«

Solveig se je takoj po prireditvi Hegerbergovi opravičil, češ da je bila le šala. Norvežanka je medijem dejala, da je razumela, da je šala, in se ni počutila nadlegovano, saj je le želela uživati v zmagoslavju.