Revija Forbes je v torek objavila lestvico sto najvplivnejših žensk na svetu, na prvo mesto pa se je že šesto leto zapored uvrstila nemška kanclerka Angela Merkel. Seznam, na katerega Forbes uvršča najmočnejše ženske iz poslovnega, finančnega in tehnološkega sveta, politike, zabavne industrije, medijev in filantropije, se letos razteza prek šest generacij žensk, med katerimi je najmlajša 28-letna ameriška glasbenica Taylor Swift, najstarejša pa kraljica Elizabeta II., ki jih šteje 92. Swiftova se je uvrstila na 68. mesto, kraljica pa na 23., kar je tri mesta za televizijko Oprah Winfrey in eno mesto pred hčerjo ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanko.

Prve dame ZDA Melanie Trump ni na seznamu, so se pa zato precej bolje odrezale Hrvatice oziroma prva med njimi, hrvaška predsednica države Kolinda Grabar Kitarović. Svetlolasa političarka, ki je v zadnjih letih oklesala svojo postavo in spremenila slog oblačenja ter ki se, če se le da, na fotografijah pojavlja brez moža inženirja Jakova Kitarovića ali pa ga za instagram celo izreže, je končala na 47. mestu. Njeno uvrstitev gre bolj kot politični moči pripisati intenzivnemu pojavljanju na pomembnih svetovnih dogodkih, prava prvakinja pa je v »nastopih« na različnih tekmah.

Največji hit navijanje na svetovnih prvenstvih

Globalno slavo je Kolinda Grabar Kitarović požela na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji, kjer je v kockastem dresu kot največja nogometna navdušenka navijala za hrvaško reprezentanco, v finalu pa je prekosila samo sebe. Po koncu tekme med Francijo in Hrvaško je objemala, poljubljala in tolažila svoje sonarodnjake, trepljala francoskega predsedniškega kolega Emmanuela Macrona in s smehom premagovala dež, ki se je ulil nanjo med podelitvijo pokalov, dan pa zakoličila z obiskom slačilnice nogometnih podprvakov. Svetovni mediji, ki se manj ukvarjajo z njenimi ad hoc razmišljanji o slabi izbiri vrst jogurtov v komunistični Jugoslaviji, so bili navdušeni, njeno ime pa je postalo tudi eden najbolj iskanih pojmov med svetovnim nogometnim prvenstvom. Zgodbo je nato ponovila minuli mesec na Davisovem pokalu, na katerega je, kot so poudarili v njenem uradu, odpotovala na lastne stroške. Finalni dvoboj med Hrvaško in Francijo je v nasprotju z angleškim Wembleyjem, na katerega ni šla, ker, kot je potarnala, ni imela denarja, tako spremljala s tribune v francoskem Lillu, kjer jo je bilo spet nemogoče spregledati.

Tudi pred Anno Wintour in Sereno Williams

Hrvaški Telegram je ob objavi Forbesove lestvice ugotavljal, da predsednici »njeni performansi iz Rusije, zaradi katerih je postala resen hit v svetu, vseeno niso pomagali, da se bolje uvrsti na Forbesovem seznamu«, s čimer so pokomentirali dejstvo, da je v primerjavi z lanskim letom padla za osem mest. A kljub temu da je bila Grabar-Kitarovićeva le 47., ne pa 39., je za seboj vseeno pustila nekaj imen, za katera bi težko verjeli, da so manj vplivna od njenega. Takoj za njo se je na 48. mesto na primer uvrstila urednica ameriške izdaje revije Vogue Anna Wintour, eno največjih imen v modni industriji, na 50. pa današnja kraljica popa Beyonce Knowles. Za Kolindo Grabar Kitarović sta ostali tudi žena šefa Facebooka Marka Zuckerberga Priscilla Chan, ki si je 53. mesto prislužila s svojim človekoljubnim delom, in teniška igralka Serena Williams, ki ji je uspelo priti do 79. mesta, med političarkami pa so manj vplivne od hrvaške predsednice tudi zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini, ki je dosegla 67. mesto, predsednica Litve Dalia Grybauskaite, ki je na 62. mestu, estonska predsednica Kersti Kaljulaid, ki je zavzela 76. mesto, in srbska premierka Ana Brnabić, ki je ujela 91. mesto.

Stoterica prvič brez Hillary Clinton

So pa Kolindo poleg Merklove prehitele naslednje političarke: drugouvrščena britanska premierka Theresa May, novozelandska premierka Jacinda Ardern (29. mesto), norveška premierka Erna Solberg (35. mesto) in škotska premierka (45), prvič od leta 2004, ko je Forbes sestavil ta seznam, pa na njem ni Hillary Clinton. Tretje mesto za Merklovo in Mayevo je pripadlo direktorici Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde, ki je bila lani osma, četrto direktorici ameriškega proizvajalca avtomobilov General Motors Mary Barra, do desetega mesta pa so se zvrstile še Abigail Johnson (Fidelity Investments), filantropinja Melinda Gates, Susan Wojcicki (Youtube), Ana Botin (Banco Santander), Marillyn Hewson (Lockheed Martin) in Ginni Rometty (IBM).