Čeprav je komaj sklenil profesionalno kariero na ledu, se dolgoletni hokejski reprezentant Marcel Rodman že podaja med trenerje. Pri 37 letih se bo na samostojni trenerski poti premierno preizkusil na rodnih Jesenicah.

Marcel Rodman bo na vroči klopi slovenskih prvakov nasledil odpuščenega Gabra Glaviča, s katerim se vodstvo kluba ni razšlo v prijateljskem duhu, saj so na predsednika Anžeta Pogačarja letele ostre puščice o lažeh in hokejskem neznanju. »Nikdar ni prijetno odpustiti trenerja. Še naprej bomo sledili viziji, da v klub vračamo legende jeseniškega hokeja. Moštvo potrebuje energijo in karizmo, ki jo ima v sebi novi trener. Želimo dobiti zadnjo tekmo sezone,« je povedal Anže Pogačar, ki je z Rodmanom v zadnjih dveh letih pogosto komuniciral o hokejski problematiki v železarskem mestu. Čeprav so se Pogačarju ponujali številni trenerji iz tujine, med katerimi je tudi poznani Finec Heikki Mälkiä, je bil Marcel Rodman tudi zaradi poznavanja okolja njegova udarna izbira. Sodelovanje sta s podpisom pogodbe do konca sezone kljub obojestranskemu tveganju potrdila po tednu dni pogajanj.

Rodman je na dolgoletni igralski poti zaslovel kot hokejist intelektualec. Njegove poteze na ledu so bile mirne in preudarne, vrhunec kariere pa je doživel pred slabimi petimi leti na olimpijskih igrah v Sočiju. Kasneje se je prvič od blizu srečal s trenersko obrtjo, ko je v Dresdnu zaradi poškodbe vratu vskočil na klop kot pomočnik glavnega trenerja. Trenerski poklic ga je dokončno premamil letos poleti, ko je v Dolenjskih Toplicah treniral mlade hokejiste na rolerjih, zato ni okleval ob ponudbi Medveščaka. Pred sezono se je preselil v Zagreb, kjer je postal eden od dveh pomočnikov trenerja Aarona Foxa. Kot je povedal, ga bodo v Zagrebu bolj pogrešali v pisarni kluba, kjer je skrbel za tekoče posle.

Jesenice bodo za Rodmana poligon za preizkušanje njegovih trenerskih sposobnosti. »Nisem pričakoval, da bom tako hitro zaplul v trenerske vode. Čeprav nimam veliko izkušenj, se veselim izziva v domačem okolju. Najprej si moram ustvariti mnenje o zmožnosti moštva, ki ga premalo poznam za konkretno oceno. Na ledu želim videti predanost in energijo. Všeč mi je klubski slogan 'ena ekipa, eno srce', ki se mora videti do Koroške Bele,« je komentiral Marcel Rodman, ki bo sodeloval z dosedanjim pomočnikom Alešem Burnikom. Čeprav bo treniral tudi mlajšega brata Davida, pravi, da med igralci ne bo delal razlik.

Rodman ne bo imel veliko časa za pripravo moštva na vrhunec sezone. Na današnjem uvodnem treningu bo pogrešal deveterico hokejistov, ki imajo obveznosti v reprezentanci do 20 let. V Podmežakli bo skušal uresničiti oba klubska cilja – uvrstitev v polfinale alpske lige in ubranitev državnega naslova. »Ni me strah. Če bomo ocenili, da potrebujemo okrepitve, se bomo pogovorili z vodstvom kluba. Stremeti moramo k ustvarjanju obetavnih hokejistov in loviti rezultat. Spremembe se ne bodo zgodile čez noč,« napoveduje Rodman. Domačo uverturo v alpski ligi bo dočakal prihodnjo sredo proti podprvaku Rittnu, tik pred božičem pa se bo preizkusil na slovenskem derbiju, ki ga bo Olimpija po štirih zaporednih zmagah proti železarjem gostila na tivolskem ledu.