Urad generalnega tožilca v Carigradu, ki je pristojen za primer, je v zvezi v nasilno smrtjo novinarja v torek vložil zahtevek za izdajo zapornih nalogov za Ahmada al Asirija in Savda al Kahtanija, ki naj bi bila med načrtovalci umora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Asiri je bil velikokrat prisoten na sestankih prestolonaslednika Mohameda z visokimi tujimi gosti, ki so potekali za zaprtimi vrati, Kahtani pa je bil glavni svetovalec tega dejanskega voditelja konservativne naftne kraljevine.

Riad je oba odstavil s položajev, potem ko je po dolgih dnevih sprenevedanja priznal, da so Hažokdžija, ki je med drugim pisal za Washington Post, ubili na savdskem konzulatu v Carigradu.

Devetinpetdesetletnega Hašokdžija so ubili, ko je 2. oktobra vstopil v konzulat, kjer je želel urediti dokumente za svojo poroko. Njegovih posmrtnih ostankov še vedno niso našli, ubit naj bi bil na okruten način.

Savdijci v Carigrad poslali ekipo za umor

Po trditvah Turčije so iz Savdske Arabije v Carigradu poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašokdžija. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med drugim dejal, da je nalog za umor novinarja prišel z vrha savdske vlade, ni pa okrivil samega prestolonaslednika.

Riad je zaradi umora doslej pridržal 21 ljudi. Ugibanja, da za umorom stoji sam Mohamed bin Salman, so glasna, a v Riadu to odločno zanikajo.

V torek sta sicer tudi dva pomembna ameriška republikanska senatorja izjavila, da je poročilo direktorice ameriške obveščevalne agencije Cia Gine Haspel o ugotovitvah glede razvpitega umora le utrdilo njuno prepričanje, da je umor naročil sam Mohamed bin Salman.

Odločitev carigrajškega tožilca za aretacijo vplivnih Savdijcev odraža prepričanje, da savdske oblasti proti njima ne bodo formalno ukrepale, pa je danes komentiral turški vir. Pri tem je nakazal, da bi lahko tožilec v prihodnje terjal nadaljnje zaporne naloge. Ocenil je tudi, da bi Riad z izročitvijo dvojice pokazal, da je zavezan preiskavi oz. sodelovanju s Turčijo, ki je glede na kritike Ankare pomanjkljivo.