V pičlih enajstih minutah je bil končan oziroma preložen za danes sklican predobravnavni narok v zadevi Stožice. Boris Grobelnik, odvetnik nekdanjega direktorja Grepa Uroša Ogrina, je namreč zahteval izločitev sodnice Špele Koleta, ker naj bi ji bil sodni spis predodeljen brez upravičenih razlogov, in predsednika sodišča Marjana Pogačnika. Spis so namreč najprej dodelili eni sodnici, nato pa ga predodelili drugi, a po mnenju obrambe brez upravičenega razloga. »Kot razlog niso navedli preobremenjenosti ali bolniške odsotnosti,« je razložil Globelnik.

Ustavna pravica do naravnega sodnika

»Ne gre za nikakršen manever, temveč za ustavno pravico do naravnega sodnika. Imamo poseben vrstni red, določen z zakonom, po katerem mora obtoženi dobiti naključno izbranega poštenega sodnika po sistemu naravnega sodnika,« je pred sodiščem pojasnil Grobelnik in dodal, da nihče nima nič proti nobenemu od sodnikov, v nepristranskost katerih ne dvomijo. Tožilstvo je tako hiter konec predobravnavnega naroka pričakovalo, saj se je o zahtevi po izločitvi na sodišču že šušljalo.

O morebitni izločitvi bo sedaj odločal predsednik višjega sodišča, saj je podana zahteva za izločitev tako okrožne sodnice, ki naj bi vodila to sojenje, kot tudi predsednika okrožnega sodišča. Narok je preložen za nedoločen čas, v zraku pa je trenutno tudi predobravnarvni narok za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, razpisan za 12. december. Če bo višje sodišče do takrat sprejelo odločitev, ga bodo izpeljali, če ne, pa bodo tudi tega prestavili.

Jankoviću očitajo podpis domnevno sporne pogodbe

V zadevi Stožice – obtožnica se nanaša na projekt gradnje športnega parka – je obtoženih devet oseb, med njimi tudi Janković. Sedmerica, danes prisotna v sodni dvorani, bi se na današnjem predobravnavnem naroku lahko izrekla o obtožbah več kaznivih dejanj. Med drugim jim tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti ter ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Ljubljanskemu županu tožilstvo očita, da je leta 2010 podpisal domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S tem je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je tako lahko pri NLB najel kredit za več kot 50 milijonov evrov, s čimer pa je ljubljanska občina prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja. Poleg te peterice pa so se na zatožni klopi znašli še vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta gradnje Športnega parka Stožice Andrej Lavrič ter nekdanja gradbena nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Borut Skubic in Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.