Flynn je 1. decembra lani priznal krivdo za laganje agentom FBI, ki so ga 24. januarja 2017 zaslišali glede njegovih stikov z Rusi pred in po volitvah 2016, še preden je zasedel položaj svetovalca za nacionalno varnost v vladi Donalda Trumpa. Flynn je agentom lagal, lagal je tudi članom Trumpove vlade, kot je podpredsednik Mike Pence. Trump ga je 13. februarja prepričal v odstop.

Pred tem je poskušal prepričati takratnega direktorja FBI Jamesa Comeyja, naj neha preiskovati Flynna. Comey tega ni storil, zato ga je Trump maja odpustil in dobil na grbo Muellerja s širšimi preiskovalnimi pooblastili.

Sodna vloga Muellerja je bila na razočaranje ameriških televizijskih analitikov skoraj povsem cenzurirana in iz nje ni bilo moč razbrati, kaj vse je Flynn povedal preiskovalcem okrog ruskega vpletanja v volitve in o čem drugem, saj Mueller v vlogi navaja, da je Flynn bistveno pomagal pri več preiskavah, ki še potekajo. Ni jasno, za kakšne preiskave gre.

»Obtoženi je dal informacije iz prve roke o vsebini in kontekstu interakcij med rusko vlado in tranzicijsko ekipo,« piše v Muellerjevi vlogi, pri čemer gre za tranzicijsko ekipo Trumpa od novembra 2016 do januarja 2017.

Flynn je že ob priznanju krivde za laganje lani decembra povedal, da so se drugi tesni sodelavci Trumpa, med njimi zet Jared Kushner in drugi, zavedali njegovih dejavnosti po volitvah novembra 2016 in preden je Trump nastopil položaj januarja 2017. Flynn je imel tedaj srečanja s tedanjim veleposlanikom Rusije Sergejem Kisljakom, ki ga je Moskva že umaknila iz ZDA.