Po navedbah ameriškega centra za obveščanje o potresih USGS je bilo žarišče potresa 168 kilometrov vzhodno od kraja Tadine na otoku Mare na morski globini desetih kilometrov. Potresu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sledilo več popotresnih sunkov.

Opozorilo pred cunamijem je po potresu izdala tudi Nova Zelandija, a so ga kmalu preklicali. Po treh urah so ga preklicali tudi na Novi Kaledoniji.

Po navedbah tamkajšnje civilne zaščite je namreč pregled s terena pokazal, da je jakost cunamija močno upadla in da ne predstavlja več večje nevarnosti za prebivalstvo.

Valove, ki jih je povzročil cunami, so opazili pred otokoma Pins in Mare, visoki so bili med 1,5 in dva metra. Ob izdaji opozorila so pričakovali do tri metre visoke valove.

Ogrožene preventivno evakuirali

Med preplahom so prebivalstvo z območij, ki bi bila lahko ogrožena, evakuirali na kraje stran od morja oz. višje ležeča območja. Civilna zaščita ni ugotovila ne žrtev ne gmotne škode.

Le nekaj ur po potresu z magnitudo 7,5 so sicer zaznali še en potres z magnitudo 6,6, vendar po tem potresu opozorila pred cunamijem sploh niso izdali. Ta potres, ki je bil prav tako na globini 10 kilometrov, od kraja Tadine pa oddaljen 192 kilometrov, so zabeležili približno dve uri in pol po prvem.

Nova Kaledonija je otok v jugozahodnem Tihem oceanu. Otok ima od leta 1998 status francoskega čezmorskega ozemlja, šteje 269.000 prebivalcev. Leži na območju tako imenovanega tihomorskega ognjenega obroča, kjer so izbruhi vulkanov in potresi pogosti.