Kirurg Igor Gregorič je odstopil z mesta predsednika in člana sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Tako se je odločil tudi član sveta Andrej Robida, vršilec dolžnosti direktorja tega zavoda Brane Dobnikar pa ima že pripravljeno odstopno izjavo. Najverjetneje bo počakal do prihodnjega torka, ko se bo sestal z ministrom za zdravje Samom Fakinom.

Fakin je dal v nedavnih izjavah vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita, je spomnil Dobnikar. Kaj je funkcija inštituta, torej ni več jasno, tudi Gregorič v tem kontekstu svoje vloge predsednika sveta »ne vidi več«.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je vlada Mira Cerarja ustanovila kot obvod okrog težav UKC Ljubljana z zdravljenjem prirojenih srčnih napak. Po prvotnih načrtih bi moral inštitut ta zdravljenja prevzeti od bolnišnice, a deloval bi v njenih prostorih in z izdatno podporo njenih služb. Institut kasneje ni polno zaživel, tako kot prej klinični center pa je imel težave pri pridobivanju strokovnjakov. V kratkem obdobju letos poleti, ko sta pri zdravljenju bolnikov sodelovali obe inštituciji, so bila pogosta trenja in medsebojna obtoževanja. Nadaljevala so se tudi jeseni: Gregorič je stanje programa v kliničnem centru označil za »katastrofalno«, generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder pa je Gregoriču očital demagogijo.

Fakin ni skrival, da je bolj kot novemu samostojnemu zavodu naklonjen iskanju rešitev znotraj kliničnega centra. Kako bodo ta zdravljenja organizirana, naj bi bilo znano sredi meseca. Zdravstveni minister, ki se namerava v kratkem sestati tako s predstavniki kliničnega centra kot inštituta, obžaluje Gregoričev odstop pred končno odločitvijo. Gregorič je bil na sestanek povabljen, so sporočili z ministrstva, vendar se je opravičil. V UKC Ljubljana pa so danes zatrdili, da za otroke z boleznimi srca dobro poskrbijo.