V skupini A ima Barcelona že pet točk prednosti pred Vardarjem, ki se je z zmago proti Kielcam z 28:27 prebil na drugo mesto. »Misel, da imamo pred drugouvrščeno ekipo po desetih krogih tako veliko prednost, je neverjetna, čudežna,« pravi Barcelonin trener Xavier Pascual. Njegova ekipa je po porazu v prvem krogu proti Rheinu Neckarju v Nemčiji (34:35) dosegla devet zmag zapored in moral bi se zgoditi čudež, da Katalonci ne bi po skupinskem delu osvojili prvega mesta, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. Vardar je premagal Kielce, čeprav je deset minut pred koncem vodil že za štiri (24:20). Hrvat Luka Cindrić, nekdanji igralec Vardarja, je v predzadnji minuti sicer zadel za Kielce in zmanjšal na 26:27, zadnji žebelj v krsto Poljakov pa je nato zabil njegov rojak v dresu skopskega kluba Igor Karačić.

Blagotinšek dobil rdeči karton

Po slabem začetku se prebuja Veszprem, ki je proti Montpellieru dosegel tretjo zaporedno zmago (25:19) v letošnji ligi prvakov in se po številu točk na tretjem mestu izenačil z Rheinom Neckarjem in Kielcami. Madžari so na 15. medsebojni tekmi desetič premagali Montpellier, ki je naredil še en negativen korak k temu, da se kot aktualni prvak Evrope ne bo uvrstil niti med 16 najboljših v Evropi. Francozi, pri katerih je izstopal Melvyn Richardson z devetimi goli, v 60 minutah niso niti enkrat vodili, že po 13 minutah pa so zaostajali z 2:8. Slovenski kvartet ob Blatnem jezeru je k Veszpremovi zmagi prispeval šest golov (Borut Mačkovšek 3, Dragan Gajić, Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek po 1), v 40. minuti pa je moral zaradi grobega prekrška in neposrednega rdečega kartona z igrišča Blaž Blagotinšek.

Tekma proti Montpellieru je bila nekaj posebnega tudi za Dragana Gajića, ki je bil pet let igralec francoskega kluba, leta 2016 pa se je preselil v Veszprem. »Dobro poznam Montpellierovega trenerja Patrica Canayerja in njegovo filozofijo, zato vem, da se nikoli ne preda vnaprej. V Veszprem je prišel po zmago, ki bi tako klubu kot njemu veliko pomenila in prinesla. V Montpellieru sem preživel čudovita leta in dobil veliko novih prijateljev, toda na igrišču ni milosti. Proti svojemu nekdanjemu klubu sem odigral že četrto tekmo in še nobene nisem izgubil. Montpellier? Mogoče njegova dosedanja evropska sezona ni grozna, le nekaj sreče mu je zmanjkalo na nekaterih tekmah. Poleg tega se vsak tekmec proti aktualnemu prvaku Evrope še dodatno motivira in gre na glavo, zato je Montpellieru toliko težje,« je pojasnil 34-letni Dragan Gajić, s 37 goli tudi prvi strelec Veszprema v ligi prvakov.

Med strelci tudi vratar Kastelic

Zagreb je v skupini B v neposrednem dvoboju za napredovanje v osmino finala premagal ukrajinski Motor (27:25) in se prebil na peto mesto, a je v skupnem seštevku obeh tekem z Ukrajinci slabši, saj je v Zaporožju izgubil za osem (27:35). Tekma proti Motorju ni bila v Zagrebu, ampak v Varaždinu, pred več kot 3100 gledalci pa je blestel domači kapetan Zlatko Horvat z osmimi goli iz devetih poskusov. Velik delež k zmagi Hrvatov je prispeval tudi slovenski vratar Urh Kastelic z 12 obrambami (34-odstotna uspešnost) in golom, ki ga je dosegel za vodstvo z 10:8 v 22. minuti: »Vzdušje v dvorani je bilo fantastično, vedno je super igrati v Varaždinu. Verjamem, da smo se navijačem oddolžili s pomembno zmago, v prvih desetih krogih pa dosegli več, kot je večina pričakovala. Verjamem tudi, da bomo dobre igre nadaljevali tudi po premoru zaradi svetovnega prvenstva in da se bomo uvrstili v osmino finala letošnje lige prvakov.«

V spodnji diviziji se je v skupinah C in D, v katerih je bilo samo po šest klubov, že končal skupinski del tekmovanja. Najboljša dva kluba iz vsake skupine se bosta po navzkrižnem sistemu (C1 – D2 in C2 – D1) pomerila med seboj februarja 2019, para pa sta Bjerringbro-Silkeborg (Danska) – Wisla Plock (Poljska) in Dinamo Bukarešta (Romunija) – Sporting Lizbona (Portugalska). Zmagovalca teh dvobojev, na katerih bo igralo tudi šest Slovencev (Sebastian Skube in Aljoša Rezar za Bjerrinbro-Silkeborg, Matevž Skok in Aljoša Čudič za Sporting ter Žiga Mlakar in Igor Žabič za Wislo Plock), se bosta uvrstila v osmino finala.