Britanska konservativna premierka Theresa May svoj brexitski dogovor z EU prodaja kot edini možen sporazum, ki naj bi bil v interesu naroda. Pa vseeno vlada ni hotela objaviti celega pravnega mnenja, ki ga je vladi glede sporazuma z EU dal generalni državni odvetnik Geoffrey Cox. Cox je v ponedeljek objavil samo povzetek svojega pravnega nasveta vladi, čeprav je večina poslancev pred časom glasovala za to, da mora vlada pravni nasvet objaviti v celoti. To je poslance spravilo na noge in tako se je danes prvič v zgodovini države zgodilo, da so poslanci v glasovanju na predlog opozicije vlado spoznali krivo nespoštovanja parlamenta. Za to je glasovalo 311 poslancev, proti pa 293. Nekateri analitiki so sicer pričakovali, da bo glasov proti vladi še več, a v vsakem primeru je že to zelo slab obet za Mayevo pred torkovim glasovanjem o njenem brexitskem dogovoru. Vlada je potem napovedala, da bo pravno mnenje v celoti objavila danes.

Neuspešno zavlačevanje vlade

Vlada je z različnimi manevri poskušala preložiti objavo pravnega mnenja na čas po glasovanju o sporazumu, kar je v posmeh demokraciji, a se ji taktika ni izšla. Kaže pa na to, kako je brexit mnoge reči na Otoku obrnil na glavo. Tudi pojmovanje demokracije. Od vsega začetka. Brexit je bil dobljen predvsem z lažmi in zavajanjem javnosti. Bil je ideološko-politični projekt vladajočih konservativcev. V kampanji so zagovorniki brexita kršili volilni zakon. Pa vseeno Theresa May, ki naj bi bila pred referendumom proti brexitu, in mnogi drugi politiki trdijo, da je brexit »volja ljudstva«, ki jo je nujno uresničiti.

Preklic brexita je očitno popolnoma v rokah Londona

Mayeva že vse, odkar so drugi voditelji EU odobrili osnutek ločitve, kot pokvarjena plošča trdi, da sta alternativi brexitskemu sporazumu samo dve: kaotični brexit brez sporazuma ali slovo od brexita. Sodišče Evropske unije je zdaj namignilo, da se Britanija za preklic brexita lahko odloči enostransko brez soglasja evropskih partneric. Glavni pravobranilec Manuel Campos Sanchez-Bordona je ravno na dan, ko se je začela zgodovinska brexitska razprava v britanskem parlamentu, ob napovedi končne odločitve sodišča dejal: »Kadar članica obvesti evropski svet, da želi zapustiti EU, 50. člen EU priznava, da je enostranski preklic tega obvestila možen do trenutka, ko je sklenjen sporazum o umiku…«

Se to lahko zgodi? Danes, na začetku 40-urnega razpravljalskega maratona v poslanski zbornici (pet dni bodo razpravljali po osem ur, vmes bodo imeli v petek, soboto in nedeljo premor), je bilo videti kričeče rdečo luč, za njo pa ne samo padec brexitskega sporazuma, ampak tudi Mayeve. Po tem bi nastalo brexitsko zmešnjavo lahko rešili s predčasnimi volitvami ali z novim referendumom. Vse opozicijske stranke so proti premierkinemu brexitu. Proti naj bi bilo do 90 poslancev vladajočih konservativcev. Celo vročični brexitarji trdijo, da je članstvo v EU boljše od premierkinega brexita. Po drugi strani pa je Mayeva, ki so jo odpisali že velikokrat, neutrudna pri brexitskem izčrpavanju in utrujanju kritikov. In če v torek poslanci njenega ločitvenega dogovora z EU ne podprejo, ima možnost zahtevati še eno glasovanje v parlamentu.