Da, zamerim Alenki Bratušek, ki sem jo cenil kot prvo predsednico vlade, zdaj pa je, kot da bi skočila iz svoje kože in horuk po DeSUS, pri čemer ne more skriti, da ji gre samo za prisvajanje strankinega ribnika z vsemi sredstvi. Le kaj smo ji desusovci storili, se sprašujem.

Seveda tu govorim o sprejemanju rebalansa proračuna. Razprava je potekala okoli upravičenosti izplačila letnega regresa v petih, dveh ali treh razredih. V stranki DeSUS se dobro zavedamo, da je treba upokojencem z nižjimi pokojninami dati več. Dejstvo je, da izplačilo v petih razredih zagotavlja pravičnejšo porazdelitev denarja in edini zagotavlja, da bodo vsi upokojenci dobili letni dodatek. Končne rešitve morajo biti realne v okviru zmožnosti našega finančnega stanja. Vsi drugi predlogi pa služijo samo pravljičnemu zavajanju upokojencev za pridobivanje njihove priljubljenosti.

Mogoče bi spomnil te krivolovce v našem ribniku na obdobje leta 2012 in 2014, ko je bilo zaradi recesije usklajevanje pokojnin ničelno, gospodarska rast pa visoka. Na čelu vlade je bila Alenka Bratušek, katere rezultat delovanja je bil interventni zakon, s katerim so se klestile pokojnine. Njen finančni minister je hotel s sramotnim predlogom znižati pokojnine za deset odstotkov.

Če v takratni vladi ne bi bilo DeSUS in podpredsednika vlade Karla Erjavca, bi se to tudi zgodilo. Seveda se to nikjer ne omenja, potiska se v pozabo. Ob takem scenariju bi se današnje pokojnine usklajevale z veliko nižjega izhodišča.

No, Alenka ne ribari samo v našem ribniku, solira tudi kot infrastrukturna ministrica pri projektu drugega tira, tako da ji je premier Marjan Šarec skoraj pokazal vrata. Saj bi se lahko zgodilo, da bi porabila 200 milijonov evrov za drugi tir kar iz kvote demografskega sklada, ki je nastal s prodajo naše državne srebrnine in je zaveza koalicijske pogodbe.

V DeSUS smo se odločili, da se bomo odločneje odzivali na tovrstne nelojalne napade Alenke Bratušek. Eden od pomembnejših projektov stranke DeSUS in našega predsednika je zvišanje vdovske pokojnine z zdajšnjih 15 na 25 odstotkov do leta 2020. To vrsto predlogov je treba pozdraviti in podpreti. Tu lahko poudarim, da naš predsednik Karl Erjavec poleg vseh obveznosti trdo dela v okviru možnosti, ki jih ima. Zelo pomembno je, da imamo upokojenci nekoga, ki znotraj realnih možnosti skrbi za naše interese in brezglavo ne spodnaša že doseženega napredka pri odpravi krivic, storjenih nam upokojencem.

Vid Drašček, Vrhnika