Med tistimi neonacisti, za katere je bil pred več kot pol leta izdan priporni nalog, jih je 29 po podatkih nemškega notranjega ministrstva zapustilo državo. Večina se jih je zatekla v Avstrijo, Italijo, na Poljsko in Češko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Število vseh neuresničenih pripornih nalogov v Nemčiji je sicer veliko večje, in sicer približno 170.000.

Pri 467 iskanih desničarskih skrajnežih gre v primerjavi s celotnim številom po besedah podpredsednika nemškega policijskega sindikata Jörga Radeka za »relativno majhno število«, a mora pravna država prav glede neonacističnih storilcev imeti v mislih tudi ugled Nemčije v tujini.

Število skrajnih desničarjev, ki jih v Nemčiji iščejo s pripornim nalogom, sicer v zadnjih dveh letih ostaja približno enako. Pred tem so med letoma 2014 in 2016 zabeležili bistveno povečanje. Septembra lani so tako zabeležili 501 primer iskanih skrajnih desničarjev, marca letos 457.

»Varnostne sile morajo končno ugotoviti, kako čim prej aretirati naciste na begu. Skrbi, da je trimestno število nacistov na begu in da se vse od leta 2017 ali še dlje izogibajo aretaciji,« je dejala predstavnica Levice, strokovnjakinja za notranje zadeve Ulla Jelpke. Pri številu iskanih desničarskih skrajnežev gre po njenih besedah za »alarmantni znak, da je nacistična scena nasilna in kriminalna in taka tudi ostaja«.