Golobe želijo ujeti, jih preseliti okrog 300 kilometrov vstran in jih tam izpustiti. Vsi ujeti bodo pregledani, katalogizirani in testirani, preden jih bodo poslali drugam. Vsakega naj bi pregledali tudi po poti do druge lokacije. Lokalni uradniki menijo, da je to najbolj spoštljiva in trajnostna rešitev, poroča BBC.

»Uravnavanje populacij obstoječih golobov, ne pomeni izkoreninjenja v urbanih območjih. Je pa pomembno, da se ustvari logično ravnovesje med ljudmi, pticami in ostalimi vrstami, ki živijo v mestu,« je za lokalni časopis Diario de Cádiz povedal mestni svetnik Alvaro de la Fuente.

Mestne oblasti upajo, da se golobi ne vrnejo

Golobi so znani po svoji zmožnosti orientiranja. To veščino se je v preteklosti izkoriščalo, ko se jih je uporabljalo za prenašanje sporočil. Izurjeni golobi zmorejo v enem dnevu preleteti kar 1200 kilometrov. Divji golobi pa s včasih radi udomačijo na enem mestu, zato v Cadizu upajo, da bo vseh 5000 golobov ostalo na preseljeni lokaciji. Ker pa se tudi zelo hitro redijo in množijo, imajo mestni uradniki načrt izobesiti več tisoč letakov, ki bodo opozarjali ljudi, naj ne hranijo golobov.

V preteklosti je imel ponekod veliko vlogo pri razširjanju vrste Disneyev film Marry Poppins, v katerem glavna igralka hrani golobe na Londonskem Trafalgar Squaru, kar je potem postala tudi redna praksa turistov. Zato so uvedli prepoved prodajanja krme na ulici in velike kazni za tiste, ki so jih hranili. Danes nekajkrat na teden na londonski trg pride profesionalni sokolar s metodo ubirajo tudi na drugih ulicah in trgih po Londonu. Sokoli jih prestrašijo in odganjajo, a to ne vpliva na število in širjenje populacije.