»Slišali smo gasilce in reševalce. Najprej smo mislili, da gre za vajo, saj zadnje čase v podjetju dajejo velik poudarek na izboljšanju varnosti, preprečevanju morebitnih nesreč in poškodb. Skoraj takoj zatem so nas obvestili, naj zapustimo stavbo, ker obstaja nevarnost razlitja kisline. Osebnih stvari nismo imeli časa vzeti, ker se v tistem trenutku ni vedelo, za kako resno zadevo gre. Evakuacija je bila hitra, panike ni bilo,« je povedala ena od okoli 350 zaposlenih v Steklarni Rogaška, ki so jih dopoldan preventivno evakuirali iz objekta.

Ko so v Steklarni Rogaška zgodaj dopoldan ugotovili, da v enem od rezervoarjev obstaja nevarnost eksplozije, so o tem nemudoma obvestili regijski center za obveščanje Celje. »Tlak v eni od posod se je zaradi neznanega razloga povečal. Zaposleni so opazili, da se je kontejner 'napihnil'. V najhitrejšem času je stekla akcija, s katero smo preprečili nevarnost razlitja nevarne jedke snovi,« je dramatično dopoldne v štajerskem kraju opisala Ksenja Čuješ, vodja službe za zagotavljanje varnosti in za ekologijo v Steklarni Rogaška. Za katero snov oziroma plin je šlo, bo pokazala preiskava. Po prvih navedbah regijskega centra za obveščanje Celje je obstajala nevarnost eksplozije 1000-litrskega IBS kontejnerja za nevarne snovi, znotraj katerega je prišlo do kemijske reakcije. Po spletnem družbenem omrežju so se sicer dopoldan širile novice, da je prišlo do razlitja klorovodikove kisline.

»Prvi so na prizorišče prispeli gasilci PGD Rogaška Slatina, ki so ustrezno ukrepali ter z vodstvom podjetja evakuirali zaposlene. V sodelovanju s policijo smo zatem izvedli zunanjo zaščito in zaprli del bližnje ceste,« je pojasnil vodja intervencije Boris Žnidarko iz celjske poklicne enote gasilcev. Pri intervenciji je sicer sodelovalo več kot 50 gasilcev s 15 gasilskimi vozili. »Obstajala je možnost eksplozije in nevarnost jedkega oblaka, a do razlitja ni prišlo. Kaj je povzročilo to reakcijo, pa tudi sami še vedno ne vemo,« je dodal. Okoliških prebivalcev niso evakuirali (tudi ne dijakov iz šole, ki stoji skoraj v neposredni bližini Steklarne Rogaška), so jih pa obvestili glede nevarnosti in jim svetovali, naj ostanejo v zaprtih prostorih. »Ostanite noter, zaprite okna in vrata ter izklopite zračenje,« so bila navodila policije.

Okoli 15. ure popoldan so nevarnost preklicali, takrat pa na najnujnejša delovna mesta že poslali nekaj zaposlenih. »Proizvodnja bo stekla že popoldan,« je še napovedala Čuješeva in dodala, da bo popoldanska izmena delala že nemoteno.