Dobrih pet mesecev po konstituiranju državnega zbora poslanci že ustanavljajo dve preiskovalni komisiji. Prva, ki jo predlaga vladajoča koalicija, se bo posvetila financiranju političnih strank iz tujine, torej financiranju SDS. Drugo ustanavlja desna opozicija. Pregledala bo nabave in gospodarjenje z medicinsko opremo ter iskala odgovorne za stanje otroške kardiologije.

Zahtevo po ustanovitvi komisije, ki bo preiskovala nedovoljeno financiranje političnih strank, so spisali v LMŠ. Podpirajo jo vse koalicijske stranke in njihova zunanja podpornica, stranka Levica. »SDS je dobila nedovoljene finance iz Republike Srbske, kar je bilo pred volitvami problematizirano. Manj pa je bilo problematizirano, da gradi svoj medijski imperij z madžarskim denarjem, denarjem režima Viktorja Orbana. Preiskovalna komisija je nujno potrebna, da se to zgodbo razišče in da se prepreči kopiranje nedemokratičnega madžarskega modela v Slovenijo,« je koalicijskemu predlogu prikimal koordinator Levice Luka Mesec.

Komisijo naj bi vodil Möderndorfer

Do razhajanj pa je v koalicijskih vrstah prišlo pri vprašanju, kdo naj vodi preiskovalno komisijo. LMŠ je za njenega predsednika predlagala poslanca SMC Janija Möderndorferja. »Möderndorfer ima izkušnje. Gre za zelo zahtevno preiskovalno komisijo,« je predlog utemeljil vodja poslancev največje koalicijske stranke Brane Golubović. Möderndorferjeve dosedanje izkušnje je izpostavil tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič ter namignil, da bo komisija preiskovala financiranje političnih strank in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi z domnevnim pranjem denarja v NKBM. Spomnimo, da je Möderndorfer v prejšnjem mandatu vodil parlamentarno komisijo, ki je preiskovala sum pranja denarja v NLB in NKBM. Pri preučevanju NKBM je pod drobnogled vzela tudi sumljivo poslovanje bosanske državljanke Dijane Đuđić in njeno posojilo stranki SDS. Prav zgodba o 450.000 evrov vrednem posojilu, ki ga je v imenu slovenskih demokratov pri državljanki BiH iz Prijedora Đuđićevi najel Janez Janša, bo tudi v središču pozornosti nove preiskovalne komisije.

Dvom o tem, ali je Möderndorfer dobra izbira za vodenje tako »občutljive« komisije, pa se je pojavil v SD. Prvi mož njene poslanske skupine Matjaž Han je danes dejal, da se jim je porajalo vprašanje, zakaj LMŠ, ki je pripravila dokumentacijo za ustanovitev komisije, za njeno vodenje ni predlagala koga od svojih poslancev. Ob tem je zagotovil, da socialni demokrati postavitvi Möderndorferja ne bodo nasprotovali. Vendar pa v SD danes ni bila osamljena ocena, da bi morala koalicija na čelo komisije postaviti človeka, ki odbojnosti do Janeza Janše doslej ni tako glasno manifestiral. Zavedajo se namreč, da bo SDS preiskovalno komisijo prikazovala kot revanšistični projekt levice, pri poskusu zmanjševanja teže preiskave pa ji bo Möderndorfer prišel kot naročen.

Šarčeva predvolilna obljuba bo meso postala

Ustanovitev preiskovalne komisije o financiranju političnih strank iz tujine je sicer prvak LMŠ Marjan Šarec napovedal še pred volitvami, saj so predvolilno obdobje pomembno zaznamovala prav sporna posojila, ki jih je najemala SDS. Šarčeva predvolilna obljuba bi skoraj utonila v pozabo, če ne bi po naših informacijah iz kabineta predsednika vlade prišel namig poslancem LMŠ, naj se podvizajo in pripravijo vse potrebno za ustanovitev preiskovalne komisije.

Da naj državni zbor v novem sklicu ustanovi komisijo, ki bo nadaljevala preiskavo NKBM in posojilne afere SDS, je konec prejšnjega mandata predlagala tudi takratna Möderndorferjeva preiskovalna komisija. Ta je ugotovila, da poslovanje Đuđićeve odraža sume kaznivih dejanj pranja denarja, fiktivnega poslovanja, davčnih utaj in davčnega vrtiljaka ter uničevanja in ponarejanja poslovne dokumentacije. Bodočim poslancem je tedanja komisija med drugim svetovala, naj raziščejo, »kako je Đuđićeva prišla v stik s politično stranko, saj ta posojilna afera meče slabo luč na delovanje in financiranje političnih strank«.