Kot še piše časnik, je v četrtek potekala slavnostna prireditev v počastitev 10. obletnice delovanja SPS, na kateri so podelili priznanja in plakete zaslužnim članom. Med temi pa je bila tudi peterica policistov, ki so zaradi vloge v aferi Koprivnikar prejeli prejeli odpovedi, znašli pa so se tudi v kazenskem postopku. Nekdanji predsednik SPS Zoran Petrovič je prejel zlato priznanje, Miha Sakač, Denis Kadirić, Dušan Raj in Vojko Marguč pa bronasto.

Predsednik SPS Kristijan Mlekuš je za Večer pojasnil, da je šlo za podelitev priznanj za delo v sindikatu. Afera Koprivnikar pa po njegovih besedah ni povezana z delom ali funkcijo v sindikatu. »Ignoriranje prispevka posameznikov za ustanovitev, delo in uveljavitev sindikata bi po našem trdnem prepričanju bilo nemoralno, neetično in v nasprotju s temeljnimi načeli sindikata in sindikalnega delovanja nasploh,« je še dejal. »Dogodek, ki se je zgodil, ni bil storjen ne v imenu sindikata ne na njegov račun, ampak gre za dejanja posameznikov, od katerih se je SPS distanciral, dejanje obsodil in se vsem vpletenim tudi opravičil,« je še dejal Mlekuš.

Kot je znano, sta tedanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sredi policijske stavke novembra 2015, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. V javnosti je kasneje zaokrožilo anonimno pismo s posnetki dopisovanj na Facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli. Zaradi afere je pet policistov dobilo izredne odpovedi, vključno s tedanjim predsednikom SPS Slovenije Zoranom Petrovičem.

Poleg tega so se policisti znašli tudi v kazenskem postopku. Kot so za Večer pojasnili na posebnem oddelku specializiranega državnega tožilstva za pregon oseb s posebnimi pooblastili, so vložili obtožnico zoper peterico policistov, po neuradnih podatkih prav zoper Miho Sakača, Denisa Kadirića, Vojka Marguča, Dušana Raja in Zorana Petroviča. Očitajo jim kazniva dejanja dajanja podkupnine in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.