Premierno zlato žogo za najboljšo nogometašico leta si je z odličnimi na stopi v dresu norveške reprezentance in francoskega Lyona, s katerim je osvojila francosko prvenstvo in ligo prvakov, priborila Ada Hegerberg. Podelitev pa si bodo športni navdušenci bržkone zapomnili predvsem zaradi povsem neprimernega seksističnega vprašanja francoskega glasbenika Martina Solveiga, ki je 23-letno nogometašico iz mesta Molde vprašal, ali bi prejem nagrade proslavila s plesom in ali zna twerkati; torej ali obvlada ples miganja z boki in zadnjico.

Hegerbergova je odgovorila »ne« in se obrnila ter želela zapustiti oder, a je posredoval moderator David Ginola. Solveig je v torek sporočil, da je bil šokiran zaradi odzivov. ter dejal, da je bilo vprašanje mišljeno zgolj kot šala. Precej ironično je Ada ravno pred podelitvijo v svojem govoru komentirala seksizem v nogometu: »Včasih je res zelo moteče. Velikokrat se znajdem v situaciji, ko pomislim, presneto, kako zelo moški je ta svet. Toda sama nikoli nisem čutila, da bi bil nogomet samo moški šport. Vedno sem se počutila enakovredno in vedno sem želela uresničiti svoje sanje s trdim delom. Menim, da moramo stvari videti s te perspektive,« njene besede povzema Die Welle.

»Takšne reči se seveda ne dogajajo zgolj na zelenicah, temveč tudi izven igrišča. Ženske v današnjem času moramo načeti številne s tem povezane debate. Kot ženska in kot dobitnica zlate žoge čutim, da moram nocoj osebno narediti korak v tej smeri. Dekletom celega sveta sporočam: prosim, verjemite vase,« je svoj govor zaključila norveška zvezdnica, kasnejši dogodek pa je le potrdil pomembnost njenega sporočila.