Koprska občinska volilna komisija bo o ugovorih županskih kandidatov Aleša Bržana in Borisa Popoviča odločala v četrtek. Prvi opozarja na manjše nepravilnosti na voliščih, Popovič zahteva ponovno štetje vseh glasovnic.

Kaj lahko prinesejo ugovori?

Bržan je ugovor vložil zaradi nekaterih neskladij med zapisniki in volilnimi imeniki, a meni, da to izida volitev ne bo spremenilo. Drugačnega menja je Popovičev odvetnik Franci Matoz, ki se nadeja, da bo ponovno štetje in preverjanje veljavnosti glasovnic izid spremenilo. Popovičeva ekipa zato zahteva štetje vseh veljavnih in neveljavnih glasovnic na vseh voliščih, ugovor pa so vložili tudi zaradi nekaterih domnevnih nepravilnosti na voliščih in pri glasovanju na domu.

Bržan štetju glasov ne nasprotuje. »Prav je, da se razjasni vsak dvom,« meni, za zelo problematično pa ocenjuje Matozovo izjavo, da bo to izid spremenilo. »Ne vem, na podlagi česa ima te informacije,« se sprašuje Bržan.

Občinska volilna komisija je pri odločitvi glede ponovnega štetja avtonomna, številni pravniki pa so že opozorili, da bi bilo to za razjasnitev vsakršnega dvoma o poštenosti volitev edina prava rešitev.

»Po zakonu o lokalnih volitvah pri izvedbi volitev ne sme biti niti nepravilnosti niti stvarnega dvoma o pravilni izvedbi volitev,« pojasnjuje pravnik Andraž Teršek. Dodaja, da je v primeru tako zelo tesnega volilnega izida, kot je razlika sedmih glasov, na mestu najmanj ponovno štetje vseh veljavnih glasovnic in njihovo natančno primerjanje z glasovnicami, ki so bile označene za neveljavne. Pri tem opozarja, da ponovno štetje glasov ne pomeni nezaupnice volilni komisiji in članom odborov, temveč gre za dejstvo, da so napake možne.

Koprska občinska volilna komisija, ki jo vodi Miloš Senčur, ima zdaj na voljo tri možnosti: pritožnikom lahko ugodi delno ali v celoti ali pa njihove ugovore zavrne. Če jim ugodi in med preverjanjem ugotovi večje kršitve, ki bi lahko vplivale na izid in se jih zgolj s ponovnim štetjem ne da odpraviti, lahko v skrajnem primeru volitve ponovi – v celi občini ali le v okrajih, kjer je prišlo do nepravilnosti.