Na prvo mesto na lestvici Passport Index, ki meri uporabnost potnih listov, so se Združeni arabski emirati povzpeli 1. decembra, ko so bile še štiri države dodane na seznam tistih, v katere lahko prebivalci te države potujejo brez vizumov ali zanj zaprosijo v ciljni državi. Brez vizumov lahko potujejo v 113 držav, v 54 pa lahko zanj zaprosijo, šele ko pridejo tja. Z vizumom, ki ga pridobijo pred odhodom, pa lahko potujejo še v 31 držav.

Lani je bil najbolj uporaben singapurski potni list, ki je zdaj na drugem mestu skupaj z nemškim. Z njima je mogoče odpotovati v 166 držav. Državljani Singapurja lahko povsem brez vizuma potujejo v 127 držav, državljani Nemčije pa v 126. Singapurci medtem lahko v 39 državah za vizum zaprosijo, šele ko pridejo tja, za Nemce pa to velja v 40 državah. Še pred prihodom pa ga oboji potrebujejo za 32 držav.

Na tretjem mestu je 11 držav, katerih državljani lahko v 165 držav potujejo brez vizuma ali pa lahko šele tam vložijo prošnjo za vizum. Med temi 11 državami so Švedska, Finska, ZDA in tudi slovenska soseda Italija.

Slovenski potni list na sedmem mestu

Slovenski potni list je medtem po uporabnosti s 161 državami na sedmem mestu. V 120 držav lahko Slovenci potujejo povsem brez vizuma, v 41 pa lahko zaprosijo, ko pridejo tja. Za 37 držav je treba za vizum zaprositi že prej. Sedmo mesto si sicer Slovenija deli s šestimi državami, med njimi z Malezijo, Slovaško in Avstralijo. V več držav kot s slovenskim potnim listom je mogoče potovati s potnimi listi 28 držav.

Od sosednjih držav sta pred Slovenijo poleg Italije še Avstrija, ki je s 164 državami na četrtem mestu, in Madžarska, ki je peta s 163 državami. Manj uporaben od slovenskega potnega lista je med sosednjimi zgolj hrvaški, ki omogoča potovanja v 156 držav. Hrvaška je enajsta.

Najtežje pa je potovati z afganistanskim potnim listom, katerega lastniki lahko povsem brez vizuma potujejo v zgolj pet držav. V 24 lahko za vizum zaprosijo ob prihodu, predhodni vizum pa potrebujejo za potovanje v 169 držav. Lestvica Passport Index temelji na podatkih o potnih listih 193 članic Združenih narodov in še šestih ozemelj. Podatke pridobivajo iz javno dostopnih virov in vladnih služb.