V Andaluziji je z regionalnimi parlamentarnimi volitvami v nedeljo prišlo do zgodovinskega preobrata v političnem prostoru te španske avtonomne pokrajine, kjer je 36 let neprekinjeno vladala Socialistična delavska stranka (PSOE). Prvič po vzpostavitvi demokracije v Španiji leta 1978 so bili za poslance izvoljeni predstavniki skrajno desne stranke. Šlo je za predčasne volitve, ki so pomenile prvi politični preizkus za socialističnega premierja Pedra Sancheza, ki je na čelu španske vlade od junija.

Zapletena povolilna matematika

Andaluzijska socialistična stranka je pod vodstvom predsednice regionalne vlade Susane Diaz doživela največji neuspeh doslej. Relativna zmagovalka je sicer dobila največ glasov, 27,95 odstotka, kar ji prinaša 33 poslanskih sedežev 109-članskem parlamentu oziroma 14 manj kot doslej. Leva koalicija Naprej Andaluzija (Podemos in Združena levica), ki je potencialna zaveznica socialistov, je dobila 16,17 odstotka glasov oziroma 17 sedežev (in izgubila tri). To pomeni, da stranke levega bloka same ne morejo sestaviti vlade, saj jim zmanjka pet sedežev.

Na desnem polu se je Ljudska stranka (PP) z 20,75 odstotka glasov povzpela na drugo mesto in bo zasedla 26 poslanskih sedežev, medtem ko je imela prej sedem poslancev več. Največji uspeh sta slavili desni stranki Ciudadanos (C's) in VOX. Prva je z 18,27-odstotno podporo število sedežev v parlamentu povečala s prejšnjih devet na 21, druga pa je sploh največje presenečenje teh volitev. Skrajno desna stranka, ustanovljena leta 2013, se je z 11-odstotno podporo volilcev prvič uvrstila v parlament, v katerem bo imela 12 sedežev. Če bi se v andaluzijskem parlamentu desni blok povezal v koalicijo, bi imel absolutno večino, a so si vse tri desne stranke tekmice.

Nov uspeh Bannonove naveze

Socialistična predsednica pokrajinske vlade je priznala poraz levice in hkrati napovedala, da si bo prizadevala sestaviti novo vlado ter zaustaviti prodor skrajne desnice. A to ne bo lahko, saj bi morala poleg koalicije Naprej Andaluzija v vlado pritegniti še eno od desnih strank, to je Ciudadanos ali PP. Njuna voditelja na državni ravni Albert Rivera (C's) in Pablo Casado (PP) pa sta proti, saj sta si zadala nalogo odstraniti socialiste tako iz andaluzijske kot centralne vlade v Madridu. V morebitni desni koaliciji pa je jeziček na tehnici stranka VOX.

Splošne teme volilne kampanje so bile socialne storitve, korupcija in brezposelnost, ki je s 23 odstotki najvišja v Španiji. Prvaka PP in VOX, Casado in Santiago Abascal, sta v ospredje postavljala španski patriotizem in nasprotovanje odcepitvenim težnjam Kataloncev in Baskov, migracijam, zakonu o zgodovinskem spominu (za odpravo posledic frankistične diktature), zakonu o nasilju nad ženskami ter pravicam istospolno usmerjenih. Ob tem sta hvalila varnostne sile in vojsko.

Stranka VOX predlaga zapor za ilegalne migrante, nazor meja ter gradnjo višje in neprepustne ograje v enklavah na severu Afrike, Ceuti in Melilli, za zaustavitev »muslimanske invazije«. Predlaga tudi ukinitev avtonomnih pokrajin, nasprotuje evropski integraciji in podpira idejo evropske skupnosti kot skupnosti nacionalnih držav.

Voditelju skrajno desne stranke VOX je v nedeljo zvečer čestitke izrekla voditeljica francoske skrajno desne stranke Marine Le Pen. VOX pripada skrajno desni internacionali, v ozadju katere je nekdanji politični strateg ameriškega predsednika Donalda Trumpa Steve Bannon. Prihodnje leto bodo v Španiji poleg evropskih tudi lokalne in pokrajinske volitve, verjetno pa jih čakajo še državne, zato je bilo nedeljsko glasovanje v Andaluziji za vse pomenljiv preizkus.