Napovedi o dokaj enostavni županski zmagi Tomaža Gantarja v Piranu se niso uresničile. Prekaljenega politika, nekdanjega ministra in še vedno aktualnega zdravnika je z 61-odstotno podporo volilcev ugnal 54-letni fotograf, samostojni podjetnik in novinec na političnem parketu Đenio Zadković. Eno turistično najbolje obiskanih občin bo tako prihodnja leta vodil človek, ki v volilno kampanjo ni vložil več kot 3000 evrov in ki ga še do včeraj večina Slovenije ni poznala.

Gantar je premoč priznal že dobro uro po zaprtju volišč in prišel čestitat novemu piranskemu županu, slednji pa je za Primorske novice povedal, da zmago pripisuje družbenemu omrežju facebook. Kmalu po preštetih glasovih se je prek omenjenega omrežja tudi zahvalil vsem volilcem. V Gantarjevem štabu so medtem razmišljali, da so volitve morebiti izgubili tudi zato, ker so bili v volilni kampanji preblagi in preveč kulturni.

Kandidata sta bila v prvem krogu zelo izenačena, ločilo ju je le 13 glasov v prid Gantarju. A v drugem krogu je Gantarju uspelo zbrati zgolj dodatnih 240 glasov, medtem ko jih je Zadković ob skoraj enaki volilni udeležbi dobil skoraj 2000 več. Zadković je kandidiral s pomočjo spontano nastalega civilnega Gibanja za občino Piran, v katerem je združenih kar nekaj tistih, ki že dlje časa opozarjajo na težave v občini Piran z neurejenimi prostorskimi akti in so bili pobudniki več referendumov, ki so odnesli že sprejete občinske podrobne prostorske načrte.