Vodja opozicijskih Republikancev Laurent Wauquiez je povedal, da ga današnji pogovor s premierjem Philippom ni prepričal, da se vlada zaveda jeze in nasilja, ki je zajelo Francijo. Poudaril je, da lahko samo ena odločitev pomiri ljudi, in sicer umik zvišanja davka na gorivo, predvidenega za 1. januar. Za takojšnjo odpravo že uveljavljenih in napovedanih davkov se je na pogovoru s premierjem zavzela tudi predsednica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Prizadeva si tudi za "bistveno znižanje cen elektrike in plina", poroča francoska javna televizija BFMTV.

V soboto so v Franciji znova potekali protesti t. i. rumenih jopičev proti zvišanju davkov, pri čemer so v Parizu znova izbruhnili spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 160 ljudi, 17 jih je še vedno v bolnišnici. Na notranjem ministrstvu so medtem pojasnili, da uvedba izrednih razmer v odgovor na proteste trenutno ni na mizi.

Je pa francoski predsednik odpovedal za sredo in četrtek napovedan uradni obisk v Srbiji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je povedal, da mu je Macron v današnjem telefonskem pogovoru dejal, da bo zaradi "težav doma" obisk prestavil za nekaj tednov. To bi bil sicer prvi obisk kakega francoskega predsednika v Srbiji od Jacquesa Chiraca leta 2001, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Manjši protesti se medtem v Franciji nadaljujejo tudi danes. Protestniki v rumenih jopičih še vedno blokirajo nekatere avtoceste po državi. Zaradi tega so na mejnih prehodih s Španijo nastali dolgi zastoji, kjer na vstop v državo čaka med 3000 in 4000 tovornjakov. Med posledicami protestov pa je tudi poslovna škoda, ki so jo utrpeli trgovci in gostilničarji. Prihodki prvih so se znižali za med 15 in 25 odstotkov, drugih pa za med 20 in 50 odstotkov. Prehrambena industrija bi lahko po prvotnih ocenah utrpela za 13 milijard škode.

Philippe se bo v torek predvidoma sestal tudi s predstavniki rumenih jopičev. A glede na to, da Macron ne želi popustiti protestnikom in vztraja pri zvišanju davka na gorivo s 1. januarjem, ni jasno, kaj bi torkovo srečanje lahko prineslo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.