Ameriški potrošnik, gonilo ameriškega gospodarstva, ostaja v odlični formi. Rekordna, s popusti prežeta praznična prodaja pa je razveseljevala trgovce tudi po »črnem petku«. V ponedeljek so tako prišli na vrsto ljubitelji spletnega nakupovanja (Cyber Monday), ki so v enem dnevu zapravili 7,9 milijarde dolarjev, kar je skoraj 20-odstotni porast v primerjavi z lani ter zgodovinsko največji dnevni zaslužek trgovcev v spletni prodaji. Odlični prodajni podatki potrjujejo pričakovanja, da bo letošnja praznična sezona najmočnejša v zadnjih letih. Nizka brezposelnost in rastoče plače namreč skupaj z dobrim stanjem ameriškega gospodarstva krepijo zaupanje potrošnikov. Amazon, največji spletni trgovec, preko katerega je bila sklenjena skoraj polovica spletnih nakupov, je spletni ponedeljek po številu prodanih izdelkov označil za največji nakupovalni dan v svoji zgodovini, delnica družbe pa je na tedenski ravni obogatila vlagatelje za 12,5 odstotka.

Onkraj luže je sredi tedna za olajšanje na borzi poskrbel tudi predsednik Fed Jerome Powell. Na srečanju gospodarskega kluba v New Yorku je nakazal, da Fed v luči še vedno dobrega stanja ameriške ekonomije vztraja pri postopnem zaostrovanju denarne politike. Po pričakovanjih bo ključno obrestno mero dvignil ponovno na decembrskem zasedanju, vendar pa postaja bolj previden glede nadaljnjih dvigov. Po mnenju centralnih bankirjev se referenčna obrestna mera nahaja malenkost pod tako imenovano nevtralno ravnjo, ki niti ne zavira niti ne pregreva gospodarstva. Spremenjena retorika je presenetila vlagatelje in posledično spodbudila rast ameriških delnic, ki so, merjeno v dolarjih, dosegle najvišjo tedensko rast v zadnjih sedmih letih.

Na stari celini so vlagatelji pozdravili pripravljenost italijanske vlade, da spremeni predlog proračuna za leti 2019 in 2020. Politična tveganja je pomiril tudi obetajoč sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, za katerega bo sicer britanska premierka Mayeva iskala potrditev še v domačem parlamentu. Nekoliko je razočaral podatek nemškega inštituta Ifo o razpoloženju nemških direktorjev, ki se je novembra že tretji mesec zapored poslabšalo. Nemški direktorji so bili manj optimistični tako v oceni trenutnega stanja v gospodarstvu kot v pričakovanjih za prihodnjih šest mesecev, saj trgovinski spor med ZDA in Kitajsko vpliva tudi na izvozno usmerjeno domače gospodarstvo. Nemčija je v zadnjih letih sicer nekoliko zmanjšala odvisnost od izvoza v prid domače porabe, kar zmanjšuje ranljivost zaradi negativnih zunanjih vplivov, vnaša pa kljub temu negotovost, ki ni povšeči vlagateljem.

Z napetostjo so konec tedna vlagatelji čakali tudi zasedanje voditeljev vrha držav G20 v Argentini, predvsem srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Že sredi tedna je omiljena retorika iz Bele hiše, da srečanje pomeni priložnost za umiritev strasti, vnesla pozitiven sentiment na kapitalske trge in dvignila vrednosti ključnih borznih indeksov. Dejansko sklenjeni dogovor ob koncu srečanja o začasni 90-dnevni prekinitvi ognja, po katerem ZDA ohranjajo carine na ravni 10 odstotkov, Kitajska pa se zavezuje k nakupu izdatnih količin ameriških izdelkov, zmanjšuje tveganja in krepi gospodarske obete.