Mikaela Shiffrin je postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki je zmagala v vseh šestih disciplinah alpskega smučanja – smuku, superveleslalomu, veleslalomu, slalomu, alpski kombinaciji in paralelnem slalomu. Ker je paralelni slalom mlada disciplina v svetovnem pokalu, je s superveleslalomsko zmago v Lake Louisu postala šesta smučarka, ki ima zmage v vseh preostalih disciplinah. Med njimi je tudi Slovenka Tina Maze, ki je nekdanji ameriški tekmici takoj čestitala. Triindvajsetletna Američanka je poleti veliko časa namenila treningu superveleslaloma, njeno smučanje na prvi preizkušnji sezone pa je bilo daleč najboljše doslej. Ne zgolj zato, ker je dosegla prvo superveleslalomsko zmago. Temveč tudi zato, ker je bila od tekmic za razred boljša.

Pri 23 letih že osma vseh časov

Trenutno najboljša alpska smučarka na svetu se je s 46. zmago v svetovnem pokalu na osmem mestu večne lestvice izenačila z Luksemburžanom Marcom Girardellijem in Avstrijko Renate Götschl. Pred Mikaelo Shiffrin so le še Šved Ingemar Stenmark (86 zmag), rojakinja Lindsey Vonn (82), Avstrijci Annemarie Moser - Pröll (62), Marcel Hirscher (59) in Hermann Maier (54), Švicarka Vreni Schneider (55) in Italijan Alberto Tomba (50).

»Čeprav sem stara 23 let, se dobro zavedam, koliko truda sem vložila v to, da sem zmagala v vseh disciplinah. S superveleslalomsko zmago sem izpolnila svoje sanje, saj je nekaj najlepšega, ko lahko rečeš, da si vsestranski smučar, ki je vsaj enkrat zmagal v vsaki disciplini alpskega smučanja. Imela bom še veliko priložnosti in jih skušala izkoristiti z novimi uspehi,« pravi Mikaela Shiffrin.

Neodločna Lindsey Vonn

Med tekmami v Lake Louisu se je veliko govorilo še o eni ameriški alpski smučarki. Lindsey Vonn je namreč v Kanadi osvojila 18 od 82 zmag svetovnega pokala, letos pa se je poškodovala tik pred preizkušnjami v Kanadi. Ker je stežka spremljala tekmice po televiziji, je preklicala odločitev, da je ta sezona njena zadnja v svetovnem pokalu. »Ne morem si predstavljati, da bi končala športno pot, ne da se še enkrat spustim po progi v Lake Louisu. Zato sem se odločila, da bom na njej tekmovala še prihodnjo sezono,« je sporočila Lindsey Vonn, ki se bo na tekme svetovnega pokala morda vrnila že ta mesec, pa v vsakem primeru na januarskih preizkušnjah.

Kako se bo Lindsey Vonn dejansko odločila, bo znano ob koncu te sezone. Če ji bo uspelo doseči še pet zmag svetovnega pokala in na večni lestvici prehiteti Ingemarja Stenmarka, je vprašanje, ali bo pripravljena še enkrat garati poleti in jeseni ter se pripravljati na zimsko sezono. V primeru, da se bo odločila za takšen korak, bo velika možnost, da bo sezono nadaljevala do konca, saj bi vložila preveč napora, da bi po prvih tekmah postavila smuči v kot. Trenutno ima Lindsey Vonn drugačne skrbi, saj se bo morala vrniti na sneg maksimalno pripravljena, medtem ko njeno zdravstveno stanje ni dobro.