Z ranjenci, med katerimi so bili nekateri na vozičkih, je šlo še 50 spremljevalcev ter jemenski zdravniki in zdravnik ZN, so sporočili iz koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemensko vlado. Vir pri ZN je potrdil evakuacijo upornikov. Ta je bila namenjena vzpostavitvi zaupanja, da bi obnovili pogajanja med Hutiji in jemensko vlado, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Hutiji so že potrdili, da se bodo udeležili mirovnih pogovorov pod okriljem ZN, ki naj bi se na Švedskem začeli še ta teden, a samo če jim bodo zagotovili varno potovanje. Danes se je sicer z njimi v Sani sestal tudi posebni odposlanec ZN za Jemen Martin Griffiths.

Prioriteta pogovorov naj bi bila po navedbah vira v ZN ponovno odprtje mednarodnega letališča v jemenski prestolnici, ki je zaprto že več kot tri leta. Uporniki so konec tedna sporočili, da bi lahko zdaj letališče izpolnjevalo pogoje Mednarodne organizacije za civilno letalstvo, da bi sprejemalo civilna letala. Organizacija sicer ni podala izjave o tem letališču.

V zadnjih mesecih so potekali hudi spopadi za pristaniško mesto Hudajda, na katero je mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije junija sprožila ofenzivo. Od sredine novembra velja krhko premirje, vendar pa so se kljub temu pojavljali občasni spopadi. Nazadnje so se nekoliko okrepili konec minulega tedna, ko je bilo ubitih okoli 10 ljudi. V Jemnu se soočajo tudi s hudo humanitarno krizo. Tam lakota ogroža 14 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica populacije.