Če so bile razlike v prvem krogu lokalnih volitev med jeseniškimi županskimi kandidati na prvih treh mestih minimalne, za drugi krog to ne drži. S skoraj 65 odstotki glasov volilcev je po neuradnih podatkih državne volilne komisije prepričljivo zmagal neodvisni kandidat in dolgoletni novinar Dela Blaž Račič, ki je dosedanjemu županu in kandidatu SD Tomažu Tomu Mencingerju, zanj je glasovalo dobrih 35 odstotkov, preprečil vstop v četrti mandat.

»Moja prva naloga bo obiskati novi občinski svet in se s svetniki dogovoriti o tem, kaj želimo na Jesenicah. Imam svoj program, želim pa, da dodajo svoje predloge in da tako skupaj pripravimo podrobno strategijo razvoja Jesenic,« je dejal novi jeseniški župan.

Občino prevzema brez svoje liste

Vnaprej določenih zaveznikov v jeseniškem občinskem svetu Račič nima, saj je na volitvah nastopal kot kandidat za župana sam, ni imel svoje liste, v drugem krogu pa ga je podprla neodvisna lista Za boljše Jesenice. A to, da v občinskem svetu ne bo imel svojih predstavnikov, se Račiču ne zdi problematično: »Verjamem, da imamo vsi enak interes, vsi bomo delali skupaj za Jesenice in bomo skupaj določili prioritete. Med njimi je zagotovo dejstvo, da mladi odhajajo z Jesenic, zato bomo skupaj poiskali ukrepe, s katerimi bomo to poskušali ustaviti.«

Največ, pet mandatov so si v jeseniškem občinskem svetu priborili Socialni demokrati. Slovenska demokratska stranka, Lista Marjana Šarca, Stranka modernega centra in Levica bodo imele po štiri predstavnike, Neodvisna lista za boljše Jesenice bo imela tri predstavnike, DeSUS dva, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija pa po enega.

Z iskanjem politične podpore bo, napoveduje Račič, povezano tudi imenovanje podžupanov. »Želim, da bo podžupan dodana vrednost in da bo pomagal pri odpiranju vrat v državne inštitucije za rešitve v dobro našemu mestu,« je dodal. Čeprav je pometel s konkurenco, je Račiča zmotila nizka volilna udeležba, ki s približno 32 odstotki sodi na sam rep v državi. Napoveduje, da se bo tudi s to težavo skušal spoprijeti. Na Jesenicah je namreč kar nekaj ljudi, ki so politično zelo dejavni, kar se je odražalo v vsebinsko izjemno bogati volilni kampanji, vendar pa je na drugi strani precej občanov, ki se za dogajanje ne zmenijo prav dosti.

V Bohinju podprli dosedanjega podžupana

Precej višja, več kot 58-odstotna, je bila volilna udeležba v Bohinju, kjer je v drugem krogu zmagal podžupan, ki je po odhodu Franca Kramarja med poslance opravljal naloge župana, Jože Sodja. V drugem krogu ga je po neuradnih podatkih podprlo dobrih 57 odstotkov volilcev. Prvak dosedanje občinske opozicije in novinar Bojan Traven je zbral skoraj 43 odstotkov glasov. Najbolj množično zastopana v občinskem svetu bo s šestimi mandati Kramarjeva Lista za Bohinj, štiri predstavnike bo imela Travnova Ekipa za prihodnost, dva Lista Jureta Sodja – Bohinj danes ter po enega Lista Janeza Režka, Nova Slovenija, DeSUS in Slovenska demokratska stranka.