Z decembrom v Zdravstvenem domu Ljubljana sobotne dežurne službe za odrasle namreč ne izvajajo več v enoti Metelkova, temveč le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je v izjavi za medije pojasnil Kristan, so predstavnike ljubljanskega zdravstvenega doma na zadnjem sestanku 13. novembra razumeli, da so selitev sobotne dežurne službe za odrasle v UKC zaenkrat ustavili. "Ta selitev nas je precej presenetila," je dejal. Dodal je, da ni dobil nobenih pojasnil, zakaj so se za spremembo, "ki absolutno ni bila dogovorjena z UKC", odločili uvesti že z decembrom. Po njegovi oceni je korak nazaj še vedno smiseln, saj treba sprejeti odločitev, ki bo najboljša za bolnike. "Tukaj ni prostora za kakšne zamere, pogovori se morajo nadaljevati. Prepričan sem, da si bodo premislili, ko jim bomo ponovno predstavili naše argumente," je še dejal. To pa, kot je pojasnil, ne pomeni, da bi bil proces selitve povsem zaključen, ampak le prekinjen.

Zaradi pričakovanega povečanja okužb dihal in gripe jih namreč skrbi mešanje bolnikov z infektivnimi boleznimi in tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav. Prav tako po Kristanovih besedah precej dobro kaže z začetkom gradnje urgentnega kirurškega bloka. Ko se bo gradnja začela, na voljo ne bo več čakalnice znotraj urgentnega kirurškega bloka in vsi bolniki bodo čakali na istem mestu, je opozoril.

Po oceni predstojnice splošne nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma Matejke Škufca Sterle je delo v soboto potekalo brez večjih zapletov, in sicer z več bolniki in več zdravstvenimi ekipami. Kot je pojasnila, je splošna nujna medicinska pomoč namenjena urgentnim bolnikom, dežurna služba pa manj nujnim bolnikom, a je ostro mejo včasih težko potegniti. "Vsak bolnik misli, da je ogrožen. Težko rečemo, kam točno sodi nek bolnik, dokler ga ne pogledamo," je še dejala. Tudi po njenih besedah mešanje nikoli ni dobro. Bolnike, ki so kužni, po triaži izolirajo in naj ne bi bili v stiku z drugimi bolniki. Ko pa se bo začela sezona gripe, bodo službo skušali ustrezno prilagoditi, je napovedala.

V soboto je pomoč sicer poiskalo nekaj zelo bolnih ljudi, večji del pa ni bil ogrožen, a so potrebovali zdravniško pomoč, je še pojasnila predstojnica. Nekaj bolnikov pa se je oglasilo zaradi "banalnih stvari", kot so predpisovanje stalne terapije in izdajanje napotnice. Takim nenujnim bolnikom obisk zaračunajo. Že v petek so Zdravstvenem domu Ljubljana pojasnili, da v zadnjem času beležijo še večji pritisk na službo nujne medicinske pomoči oz. dežurno službo, kar pripisujejo podaljševanju čakalnih dob v zdravstvu, saj ljudje skušajo na ta način hitreje priti v zdravstveni sistem in hitreje rešiti svoje zdravstvene težave.