Zbranim na slovesnosti za vladne uradnike, ki so pripravili lansko srečanje Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) na Filipinih, je Duterte povedal, da nekateri voditelji na konferencah, kot so tudi srečanja na Aseanu, pogosto zaspijo, saj te trajajo od zore do mraka.

»Ne razkrijte, da sem vam jaz to povedal, a (brunejski sultan Hasanal) Bolkiah vedno zaspi. A je talentiran... in tega ne opaziš,« je izjavil Duterte, ki je znan po diplomatsko ne ravno primernih izjavah.

»Jaz na zaspim tako pogosto, uporabil sem marihuano, da sem ostal buden. Za druge to ni mogoče,« je dodal. Kasneje je novinarjem povedal, da se je glede marihuane le šalil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sam vodi agresivno kampanjo proti drogi

Na Filipinih Dutertejeva vlada vodi agresivno kampanjo proti drogam, v kateri je bilo od leta 2016 ubitih skoraj 5000 ljudi. Med prepovedanimi drogami je tudi marihuana.

73-letni predsednik se je tudi pritožil, da na konferencah, kot je Asean, strežejo slabo hrano, zaradi česar njegova delegacija s sabo vedno prinese soljeno meso in posušene ribe, ki si jih nato skuhajo v hotelskih sobah.

Najbolj zanimivo pri vsem skupaj je, da je Dutertejev tiskovni predstavnik Salvador Panelo razkril, da je predsednik na vrhu Aseana prejšnji mesec v Singapurju izpustil več dogodkov, da se je lahko naspal.