Iz sporočil, glasovnih posnetkov in fotografij je razvidno, da se je Hašokdži trudil spopasti z močnim vzponom in vplivom savdijskega princa Mohameda bin Salmana. V eni izmed njih ga opiše kot »zver, ki bo požrla vse, ki pridejo naproti, tudi tiste, ki ga podpirajo«.

Iz sporočil je razvidno, da sta načrtovala spletno akcijo srečanja mladih, ki bi javno izzvali savdijske oblasti. Skušala sta oblikovati »vojsko mladih«, ki bi se zoperstavila režimu. Avgusta sta posumila, da jima morda sledijo in prisluškujejo, a je Hašokdži zapisal le, »naj nama bog pomaga«.

Kljub umoru brez ukrepov proti Savdski Arabiji

Dva meseca kasneje so Hašokdžija v Istanbulu umorili. Po poročanju turškega tožilstva naj bi bil najprej zadavljen potem pa še razkosan. Operacijo naj bi po navodlihi Savdske Arabije izvedlo 15 ljudi, saj so Turčijo zapustili še isti dan.

Prav tako so umor posneli, turški predsednik Atalay Erdogan pa je posnetek delil z Washingtonom, Parizom, Berlinom in Londonom. Njegova smrt je šokirala ves svet in povzročila veliko dilem, a svetovne sile še vedno niso izvedle nobene akcije proti Savdski Arabiji. Od oktobra 2017 do avgusta 2018 sta si Hašokdži in Abdulaziz izmenjala več kot 400 sporočil o ukrepih, ki sta jih želela izvesti.