Krono multi S je novost, ki kot vir lahko uporablja zrak ali toploto iz zemlje iz geovrtine ali zemeljskega kolektorja. O nagradi, predvsem pa o izdelku smo se pogovarjali s Suzano Guček, vodjo trženja podjetja Kronoterm.

Glede na to, da so vse bolj popularne TČ zrak/voda, me zanima, kje je prednost Multi S oziroma kdaj se odločiti za to TČ. Ali govori to tudi o tem, da želite bolj izkoristiti nekoliko zapostavljeno energijo zemlje? Pa vendar dilema: toplota iz zraka je brezplačna, toplota iz geovrtine ali kolektorja pa je zaradi investicije v izvedbo enega in drugega dražja?

Prednost je, da lahko tisti, ki imajo že kakšno geovrtino ali zemeljski kolektor, napravo priklopijo na obstoječi sistem. Tako lahko izkoriščajo oba brezplačna vira toplote. Naprava pa s pametnim algoritmom izbira – glede na razmere in potrebe –, kateri vir je najprimernejši za uporabo v danem trenutku. Kar se tiče novih uporabnikov, ki obstoječega sistema še nimajo, pa je tako. Res je, da je začetna investicija višja, vendar sta učinkovitost višja in življenjska doba daljša. Tu pa je tudi zanesljivost samega vira – zemlja kot vir toplote je veliko bolj zanesljiv in konstanten kot okoljski zrak, kjer se pri nizkih temperaturah učinkovitost toplotnih črpalk zrak/voda precej zmanjša.

Visoka učinkovitost in daljša življenjska doba Krono Multi S sta doseženi zaradi redkega števila odtaljevanj. Ker je temperaturna razlika med zrakom in protizarzovalno tekočino zelo majhna, je odtaljevanje potrebno zelo redko. Zaradi tega se iz zraka izloča manj vlage kot pri običajnih toplotnih črpalkah (zrak/voda).

Ne smemo pozabiti omeniti niti, da lahko z našimi TČ ogrevamo, hladimo in pripravljamo toplo sanitarno vodo. Za vse objekte in izvedbe.

V podjetju načrtujete razvoj nove generacije toplotne črpalke zrak-voda in sistemov za celostno toplotno oskrbo večstanovanjskih stavb. Kako daleč ste oziroma kdaj lahko pričakujemo nov izdelek in kaj bodo njegove prednosti?

V Kronotermu smo zelo razvojno naravnani. Naša nova rešitev – hibridna toplotna črpalka – bo podlaga za razvoj novih črpalk tipa zrak/voda, ki jih želimo predstaviti trgu v naslednjem letu. Ugotovitve in znanje, ki smo ga dobili z razvojem nagrajene Krono Multi S, bomo uporabili tudi na ostalih segmentih, kjer se uporablja tehnologija toplotnih črpalk. Vsekakor pa nam sledite, kajti nova naprava bo v letu 2019 revolucionarna na več področjih. Vsekakor bomo izbrano napravo, Krono Multi S, tudi prijavili na razpis za evropski izdelek leta 2020, kar nam kot zmagovalcu na nacionalni ravni ta nagrada omogoča.

Kaj vam pomeni nagrada za okolju prijazen izdelek? 

V Kronotermu smo že več kot 40 let navdušeni nad tehnologijo toplotnih črpalk. Skoraj 30 let pa jih sami tudi že razvijamo. Kot razvojnemu podjetju nam nagrada okolju prijazen izdelek leta 2018 izredno veliko pomeni. Potrjuje naše prizadevanje, naš trud, da pravilno vlagamo v razvoj novih rešitev. Nagrada pomeni tudi potrditev, da je tehnologija toplotnih črpalk prihodnost na zelo veliko področjih – od hišnega segmenta do industrije, kmetijstva in drugod.