Gre za prvo novogradnjo v Sloveniji, grajeno po nemškem standardu za trajnostno gradnjo DGNB. Zgradba ima danes ključno vlogo tudi v evropskem prostoru, saj je bila izbrana kot pilotni projekt trajnostne gradnje na ravni Evropske komisije pri pripravi evropskih smernic trajnostne gradnje.

Najsodobnejše gradbeno-izolacijske rešitve

V centru Knauf Insulation Experience (KIEXC) so na 832 kvadratnih metrih površine na ogled najsodobnejše gradbeno-izolacijske rešitve in primeri dobrih praks trajnostne gradnje partnerskih podjetij. V njem bo potekalo praktično izobraževanje, zlasti za izvajalce. Prikazane bodo gradbeno-izolacijske rešitve in možnosti vgradnje. V izobraževalnem središču ponujajo virtualne izkušnje s področja trajnostnih izolacijskih rešitev, uporabljali ga bodo lahko različni deležniki, od partnerskih podjetij in arhitektov do trgovcev in končnih uporabnikov. V centru bosta vsakodnevno potekali energetsko svetovanje in svetovanje glede izbire ustreznih izolacijskih rešitev za končne uporabnike in drugo zainteresirano javnost, na ogled bodo tudi njihove rešitve za industrijske uporabnike. Tam bodo lahko izvajali vrsto prilagojenih izobraževalnih dogodkov za šole, fakultete in druge strokovne ustanove, enkrat na mesec pa organizirali dan odprtih vrat. Celoten objekt je zelo dobro toplotno in zvočno izoliran in po porabi energije spada med skoraj ničenergijske stavbe.

Škofjeloški Knauf Insulation je danes največji slovenski proizvajalec izolacijskih materialov in sodi med večje slovenske izvoznike. Na leto s skoraj 500 zaposlenimi ustvari več kot 130 milijonov evrov prihodkov. Deluje v okviru mednarodne korporacije Knauf Insulation, ki v 35 državah zaposluje več kot 5500 delavcev. Gre za eno vodilnih in najhitreje rastočih podjetij na področju proizvodnje izolacijskih materialov na svetu.

Podjetje, prepoznavno po vsem svetu

Pred 60 leti se je proizvodnja kamene volne začela v Bodovljah pod imenom Termika, s selitvijo proizvodnje v Škofjo Loko in nadgradnjo ter prenovo linij pa je obrat z leti prerasel v industrijski kompleks na Trati. Z vstopom koncerna Knauf v letu 2007 se je podjetje intenzivno internacionaliziralo in je danes s svojimi izdelki za toplotno, protipožarno in akustično zaščito prepoznavno po vsem svetu. Kot proizvajalec izolacij iz kamene, steklene in lesne volne Knauf Insulation trgu danes ponuja celovite izolacijske rešitve, ki pomembno prispevajo k zmanjševanju porabe energije, večji požarni varnosti in manjšemu zvočnemu onesnaževanju okolja. Povpraševanje po rešitvah, ki presegajo običajno varčevanje z energijo, v svetu narašča, zato predstavlja trajnostna gradnja velik izziv in je hkrati gonilo napredka.

Vodstvo korporacije je v Škofjo Loko postavilo sedež Divizije Sistemi, ki pokriva svetovni trg. V njej združujejo industrijske izolacije (OEM), tehnične (TS) in zelene rešitve (Urbanscape®) ter Knauf Insulation Analitiko. Sledijo energijsko učinkovitim in okolju prijaznim tehnologijam, pri čemer je skrb za okolje in kakovost proizvodov vedno na prvem mestu. V Bodovljah imajo tako danes najmodernejši laboratorij za razvoj kamenih in steklenih vlaken, na Trati pa centralni tehnični oddelek za razvoj in podporo drugim obratom za proizvodnjo kamene volne. Pod njihovo okrilje sodi še ajdovski samostojni obrat za predelavo kamene volne Knauf Insulation Customized Solutions, kjer iz velikih plošč nastajajo izdelki, narejeni po meri naročnikov. Kot poudarjajo, je dvig kakovosti bivanja njihov osnovni izziv, ki mu sledijo pri razvoju okoljsko sprejemljivih in energijsko varčnih rešitev, zdaj pa so mu dodali še dimenzijo trajnostnega razvoja. (ktm)