Younger bo v nastopu pred študenti na univerzi St. Andrews na Škotskem, ki jo je nekdaj tudi sam obiskoval, predvsem posvaril Rusijo »ali katero koli drugo državo, ki namerava spodkopati naš način življenja, naj ne podcenjuje naše odločnosti in naših zmožnosti ali zmožnosti naših zaveznikov«. Svarilo bo uperil predvsem proti »nasprotnikom, ki se čutijo v stanju stalne konfrontacije« z Veliko Britanijo, povzemajo tuje tiskovne agencije.

Petinpetdesetletni prvi britanski vohun bo po pričakovanjih prav tako predstavil, kako je njegova agencija odigrala osrednjo vlogo pri razkritju domnevnih storilcev napada z živčnim strupom novičk v Salisburyju, katerega tarča sta bila marca nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hči in ki mu je sledil izgon ruskih diplomatov.

Nove metode vohunjenja

Velika Britanija je po besedah Youngerja »dobro opremljena«, da se zoperstavi nasprotnikom, ki izkoriščajo »zabrisane črte« med kibernetskim in fizičnim svetom, še kažejo njegove vnaprej objavljene izjave.

»Doba četrte industrijske revolucije poziva k četrti generaciji vohunjenja: združevanje naših tradicionalnih človeških veščin s pospešenimi inovacijami, novimi partnerstvi in usmeritvijo, ki mobilizira raznolikost in opolnomoča mlade,« bo glede na objavljene odlomke še dejal Younger.

V govoru se bo po napovedih, tudi v luči brexita, osredotočil še na krepitev varnostnih vezi v Evropi, ki da so pokazale, kako je sodelovanje med obveščevalnimi službami onemogočilo številne načrtovane napade teroristične Islamske države.