Na fotografiji z njunega sobotnega srečanja je namreč videti, kako Merklova prebira list s podatki o Morrisonu, ki je opremljen tudi z njegovo fotografijo. Tovrstni informativni listi s podatki o partnerju, s katerim se boš pogovarjal, so v mednarodni politiki povsem običajna stvar, še posebej, ko gre za človeka, ki ga ne poznaš. A običajno jih državniki ne nosijo na sama srečanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

A Avstralci zaradi tega niso užaljeni, temveč se na ta račun raje zabavajo, saj očitno Morrison, ki je na čelu avstralske vlade šele od avgusta, tudi v domovini ni preveč poznan.

Avstalci se šalijo na račun Merklove

Časnik Sydney Morning Herald je tako danes objavil naslov: »Kdo je to? Avstralci lahko verjetno razumejo dilemo Angele Merkel.« Tudi na Twitterju je veliko podobnih odzivov. »Angela Merkel je torej potrebovala plonk listek. Nič ne more zato. Jaz tu živim in še prav nič ne vem od njemu,« je zapisala ena izmed uporabnic.

Za Merklovo je 50-letni Morrison, nekdanji minister za zakladnico, že šesti avstralski premier, s katerimi je imela stike, in morda tudi ne zadnji. V Avstraliji morajo do maja 2019 izvoliti nov parlament, v anketah trenutno vodi laburistična opozicija.