Martin, cenilec pri eni izmed britanskih dražbenih hiš, je lonček kupil leta 2013 na bolšjem trgu za vsega skupaj štiri funte. »Kupil sem ga, ker mi je takoj padel v oči, nisem pa se zavedal, da gre za zgodovinsko pomemben predmet,« je dejal.

Ker mu je bil lonček tako všeč, si ga je želel ogledovati vsak dan. V njegovem gospodinjstvu je tako prostor našel v kopalnici, v njem pa je več let hranil svojo zobno ščetko, pišejo pri Atlas Obscura.

Zaradi svojega poklica Martin večkrat pride v stik z različnimi starinami. Nekega dne je pri razlaganju tovora za dražbo opazil posodo, ki je imela podobne vzorce kot njegov lonček. Takrat se je odločil, da bo svoj lonček odnesel specialistu za oceno starodavne umetnosti, ta pa je kmalu ugotovil, da gre za lonček, ki ga je izdelalo starodavno ljudstvo, ki je živelo v Indski dolini na področju današnjega Afganistana.

Keramični lonček izhaja iz bronaste dobe

Cenilec je keramični lonček ocenil na starost približno 4000 let. Ugotovitve je razložil na podlagi načina okrasitve , ki je bila značilna za bronasto dobo, ki se je trajala od 3000 do 1200 let pred našim štetjem. Predvidevajo, da je lonček v Anglijo prispel z nekim turistom, zgodovine predmeta pa ne poznajo natančno.

Vrednost vseeno ni presežek

Martin se je ob spoznanju, da je njegov predmet zgodovinska umetnost, sklenil, da ga proda na dražbi v hiši, kjer je zaposlen. Lonček je bil ta konec tedna prodan za 80 funtov (približno 90 evrov), kar ni neko bogastvo, kot se je izrazil Martin, vseeno pa je 1900-kratna vrednost cene, za katero je predmet kupil.