»Opravili smo test dostojnosti. Nismo se vrnili v preteklost, ki nas je sramotila in žalostila,« je izid volitev komentirala mariborska kulturnica Zora A. Jurič, medtem ko so iz volilnega štaba Aleksandra Saše Arsenoviča že odmevali prvi takti pesmi We Are The Champions slovite rock zasedbe Queen.

Razplet mariborskih županskih volitev ni bil niti približno tako izenačen, kot so napovedovale javnomnenjske raziskave. Če bi uporabili športni žargon – Arsenovič je še zmeraj aktiven igralec tenisa – je kandidat SMC gladko, v dveh nizih opravil s Francem Kanglerjem, pri čemer je bila zmaga v drugem krogu s slabimi 58 odstotki prejetih glasov še bolj nedvoumna. Maribor je kandidatu desnice Kanglerju, ki je prejel 42 odstotkov glasov, znova sporočil, da ga noče imeti za župana. Volilna udeležba je bila s 47 odstotki malenkost nižja kot v prvem krogu.

Kangler je slutil poraz

Več kot 24.000 volilnih upravičencev, ki so se udeležili drugega kroga volitev mariborskega župana in so glasovali za Arsenoviča, je preprečilo, da bi se Mariboru posmehovala vsa Slovenija pa tudi širše. Mesto bi se znašlo v rubrikah iz kategorije »saj ni res, pa je«, če bi občanke in občani izvolili nekdanjega župana, ki ga je večtisočglavi protestni val ogorčenja leta 2012 splaknil iz občinske pisarne.

Kangler je že pred objavo prvih neuradnih rezultatov slutil poraz. Temu primerno je bilo vzdušje v njegovem taboru sinoči zelo napeto in nič kaj optimistično. Ko je od novinarjev izvedel, kako zelo zaostaja za nasprotnikom, je resignirano skomignil z rameni. »Prek volje ni mogoče iti. Počakajmo, da se preštejejo vsi glasovi,« je dejal. Čakanje mu ni prineslo čudeža. Dobro uro pozneje je priznal poraz in šel čestitat zmagovalcu.

V Arsenovičevem taboru se je medtem že začela zabava, bodoči župan je bil v svojem gostinskem elementu, glasna glasba je iz ozvočenja odmevala po njegovem izboru. »Poglejte, kaj sem dobil v dar!« je nagovoril zbrane z granitno kocko v roki. »To razumem kot simbol, da je možno tudi na civiliziran način prevzeti vajeti v Mariboru,« je razložil.

Prioriteta bo polepšati Maribor

Tokratna predvolilna kampanja je bila po oceni obeh kandidatov korektna in manj nizkotna. »Nasprotniki so pred prvim krogom prehitro porabili svoje strelivo, jaz pa sem ga imel še kar nekaj,« je ocenil Arsenovič, ki bo danes naredil kratek premor v svojem novem političnem vsakdanu. Njegov sin Aleksander namreč praznuje prvi rojstni dan.

Že dan zatem bo šlo spet zares. »Čaka nas organiziran prostorski razvoj v skladu s trajnostno urbano strategijo. Pregledali bomo že pripravljene projekte in ocenili njihovo uporabnost, obenem pa bomo pridobili nove projekte, nujne za uspešen razvoj mesta,« je napovedal Gregor Reichenberg, bodoči podžupan – mestni arhitekt.