Novi župan Vrhnike je Daniel Cukjati. Volilci so mu zaupali 53,58 odstotka glasov, njegov protikandidat Peter Gabrovšek je zbral 46,42 odstotka glasov volilcev. Zmago dolgoletnega občinskega svetnika iz vrst SDS so ob obloženih mizah pozdravili njegovi podporniki, ki so se zbrali v eni od vrhniških restavracij. Na velikem platnu so spremljali, kako se je spreminjal izid drugega kroga lokalnih volitev. Med njimi je bilo tudi nekaj znanih imen vrhniške lokalne politike, kot sta Vid Drašček (DeSUS) in Viktor Sladič (Lista za razvoj Vrhnike in podeželja), ki uradno Cukjatija nista podprla, neuradno pa sta naposled ga.

Cukjati je sicer kandidiral kot samostojni kandidat s podpisi volilcev, vendar so ga poleg SDS podprli še SLS, Zeleni Slovenije, NSI, SDS, SMC in Lista za lajf. »Najprej se bom sestal z vsemi predstavniki svetniških skupin, da se pogovorimo in uskladimo programe. Rad bi, da bi bil progam od vseh. Deloval bom povezovalno, vsaka dobra ideja za Vrhniko je dobrodošla,« je dejal Daniel Cukjati in med projekti, ki se jih bo najprej lotil, omenil dokončanje prizidka zdravstvenega doma. Novi župan Vrhnike je dodal, da je sicer »najpomembneje, da se bo začelo vlagati v tiste objekte, ki so prvotno namenjeni Vrhničanom«. Dejal je tudi, da želi povečati sredstva za programe, ki dvigujejo kvaliteto življenja. Med drugim namerava zgraditi športno dvorano in nadaljevati projekt obvoznice.

Pri Gabrovšku najprej kazalo na zmago

Manj veselo je bilo v znanem vrhniškem vinotoču, kjer so drugi krog volitev spremljali podporniki Petra Gabrovška. Preden je postalo znano, da bo zmagal Cukjati, je bilo vzdušje prešerno, spominjalo je na rojstnodnevno zabavo. Gabrovškovi podporniki, med njimi dosedanji župan Stojan Jakin, so napolnili prostor pred točilnim pultom, okrašenim s posušeno vinsko trto. Op timizem se je še povečeval, ko so prek telefonskih sporočil nekateri začeli prejemati izide posameznih volišč. Tedaj je še kazalo na Gabrovškovo zmago. V vinotoču je bilo vse bolj veselo, kozarci, napolnjeni z vinom in pivom, so trkali. Toda potem so se delni rezultati začeli obračati v drugo smer. Vse več glasov je šlo Cukjatiju, v vinotoču pa je bilo vse več tišine. Ko je bilo preštetih 85 odstotkov glasov, je bilo jasno, da Gabrovšek ne more več zmagati.

Gabrovšek, ki je čestital tekmecu, je dejal, da ni razočaran. »Pred štirimi meseci sem se podal v volitve z mislijo, da lahko pokažem Vrhniki, naj med seboj tekmujejo ideje, ne ljudje. Danielu Cukjatiju želim vse najboljše. Naj uresniči svoj program, ki ni daleč stran ob mojega,« je dejal Gabrovšek in dodal, da je s tem njegovega udejstvovanja v lokalni politiki verjetno konec.