V dvoboju kamniških podžupanov so volilci s precejšnjo naklonjenostjo, 60,57 odstotka glasov, za župana izvolili Mateja Slaparja (NSi), ki je s skromnejšo prednostjo vodil tudi že po prvem krogu volitev. Tekmecu, prav tako podžupanu Igorju Žavbiju (LMŠ), ki je zadnjega pol leta občino začasno vodil, so volilci kljub pričakovano tesnemu izidu na koncu namenili 39,43 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila dobrih 6 odstotkov manjša kot v prvem krogu, ko je na volišča prišla dobra polovica volilcev.

Vzdušje v Slaparjevem štabu na Glavnem trgu v Kamniku, kjer so skupaj z novoizvoljenim županom spremljali preštevanje glasov tudi njegovi podporniki, je bilo ves čas prešerno. Podporniki so poskrbeli za jedačo in pijačo, zares nazdravili pa že uro po zaprtju volišč, ko je postalo jasno, da je zmaga neizogibna. Zato je takoj zapela še harmonika, tudi penina in torta sta teknili. Novemu županu je kmalu prišel čestitat tudi protikandidat Žavbi.

Novoizvoljeni župan je obljubil, da bo že jutri začel delati, njegov strankarski vodja Matej Tonin pa je zatrdil, da so Kamničani s Slaparjem izvolili dostopnega, delavnega in kompetentnega župana, ki mu ne bo težko poprijeti za nobeno delo. Kako bo delal, je med drugim že pokazal z zmago, saj je »v volilni tekmi s svojo skromno ekipo premagal mašinerijo vladne in lokalne elite. Matej Slapar je tekmoval s kandidatom, ki so ga podpirali predsednik vlade, ministri, poslanci in drugi lokalni vplivneži,« je poudaril Tonin.

Najprej se bo lotil obnove dotrajanih cest

Slapar je v svojem prvem županskem nagovoru dejal, da bo na pogovore o sodelovanju že jutri povabil vse svetniške skupine, tudi za oba podžupana si želi izbrati kompetentna strokovnjaka, zlasti bo pozoren pri izbiri podžupana, ki bo skrbel prostorsko načrtovanje.

Vloga prvega moža v občini Mateju Slaparju ne bo večji izziv tudi zato, ker se je kljub svoji mladosti že polne tri mandate kalil v občinskem svetu in mu je v zadnjem šla dobro od rok tudi funkcija podžupana. Pred prevzemom te funkcije je delal v mednarodnem podjetju Studio Moderna, ustanovil podjetje z računovodskimi storitvami, v lokalni skupnosti pa je aktiven že petnajst let. Kot podžupan je s skupino sodelavcev obudil Podjetniški klub Kamnik in prostor za sodelo KIKštarter, sodeloval pri strategiji razvoja in trženja turizma ter kohezijskih projektih vodovoda in kanalizacije.

V županski vlogi se bo najprej spoprijel z načrtom obnove dotrajanih občinskih cest in spremljajoče infrastrukture ter izborom izvajalca del za gradnjo osnovne šole Frana Albrehta. Pričakuje, da mu bo za šolo uspelo pridobiti tudi del državnih sredstev. Takoj namerava izpolniti obljube s področja športnih novogradenj, najprej bosta na vrsti nogometno igrišče z umetno travo in pokriti olimpijski bazen, ki naj bi ga gradili s pomočjo javno-zasebnega partnerstva.

V tem mandatu namerava urediti zanemarjeno območje nekdanje Smodnišnice, obnavljati ceste, graditi rekreacijske in kolesarske poti, razvijati turizem, kmetijstvo in podjetništvo, podporo pa bodo pri njem vedno našla tudi vsa društva, obljublja. Še zlasti se bo posvetil oživitvi mestnega jedra, tudi stražni stolp na Malem gradu namerava obnoviti in nadaljevati obnovo mestnih ulic.