Toni Dragar, ki je minulih 12 let vodil domžalsko občino, je včeraj že slabo uro po zaprtju volišč praznoval nov štiriletni županski mandat. Njegovi podporniki, zbrani v lokalni gostilni, so mu vzklikali »Toni! Toni! Toni!«, se med seboj objemali in z nasmehi na obrazih čestitali Dragarju. Na parkirišču pred gostilno so priredili tudi ognjemet, ki ga je eden od udeležencev zabave pospremil s pripombo, da letos praznujejo dve novi leti.

Tako v Dragarjevem taboru kot tudi v štabu njegovega tekmeca Metoda Marčuna so sproti spremljali rezultate s posameznih volišč in jih predvajali na velikem zaslonu na steni. Dragarju je v drugem krogu podporo dalo 55,5, Marčunu pa 44,5 odstotka volilcev. Volilna udeležba je bila tako kot v prvem krogu okoli 45-odstotna.

Dragar je prepričan, da bo sestavil koalicijo

»Vesel sem, da je danes tako. Bojeval sem se sam proti vsem. Protikandidat je imel široko podporo strank, raznih obrtnikov, podjetnikov in mnenjskih vodij, ki so mi obrnili hrbet,« je povedal Dragar, ki pa je zmago kljub temu zaradi predvolilnih napovedi in anket pričakoval.

Čeprav se je napeta predvolilna bitka zaključila, je pričakovati, da bodo politična razmerja v občini še vsaj nekaj časa precej razburkana, saj so razmerja moči v občinskem svetu dodobra premešana. Dragarjeva Lista za vse generacije ima 10 od 31 sedežev v občinskem svetu, kar je premalo, da bi lahko udobno potrjevala županove predloge. Večino (16 svetniških mest) v občinskem svetu ima koalicija Marčunove liste za Domžale ter strank SDS, NSi, SD, ki so Marčuna tudi podprle v boji proti Dragarju.

Dragar računa, da mu bodo pri premagovanju te ovire pomagale pretekle politične izkušnje. »Moja politična preteklost nakazuje, da sem vedno znal sestaviti koalicijo, ki je odlično delala skozi vsa štiri leta in omogočila, da smo realizirali naš volilni program skoraj v celoti. Prepričan sem, da bo tako tudi tokrat,« je dejal Dragar. Ob tem je dodal, da so njegova vrata »odprta za pogajanje z vsemi, ki so pripravljeni delati za dobrobit naše občine«.

»Zagotovo bo župan poskušal na vse načine in z vsemi vzvodi sestaviti koalicijo oziroma razmerja moči v občinskem svetu preobrniti v svojo korist,« je razmišljal Marčun, ki je včeraj kmalu po 20. uri Dragarju prišel čestitat za zmago.

Stari novi župan je napovedal, da bo po vnovični zaprisegi najprej nadaljeval prenovo kopališča Domžale, urejanje športnih igrišč Depala vas, Krtina in Mlinarska brv, skupaj z državo namerava urediti krožišče pri tamkajšnji policijski postaji ter v letu 2019 začeti gradnjo Doma krajanov – gasilskega doma Študa.