Po treh zaporednih zmagah na treh evropskih tekmah v Zlatorogu pod vodstvom trenerja Tomaža Ocvirka (Flensburg, Zaporožje, Zagreb) Celjani včeraj pred domačimi navijači prvič niso osvojili celotnega izkupička, a so lahko s točko proti aktualnim podprvakom Evrope več kot zadovoljni. Po številu točk so ujeli Motor iz Zaporožja, ki je klonil na gostovanju v Zagrebu (25:27), točko pred njimi so Hrvati, točko zadaj danski Skjern. Zaradi priprav in SP v Nemčiji in na Danskem je liga prvakov zdaj prekinjena do začetka februarja, pivovarje pa v zadnjih štirih krogih v boju za osmino finala čakata še po dve tekmi doma (Pick Szeged, PSG) in v gosteh (Flensburg, Skjern).

Celjani že na minus sedem

V skoraj nabito polnem Zlatorogu so se Celjani nepričakovano spustili v »divjanje« z Nantesom, kar je bila voda na mlin gostov, in že po slabih dvajsetih minutah (kljub odličnim obrambam Klemna Ferlina) prejeli devet golov. Po osmih izenačenjih (zadnje pri 9:9) si je trenutno vodilna ekipa francoske lige že v prvem polčasu nekajkrat priigrala štiri zadetke prednosti, po enajstih minutah drugega pa že neverjetnih sedem (27:20). Verjetno so zgolj redki nepopravljivi optimisti (beri: pesimisti), povezani z domačim klubom, takrat verjeli čudežno vstajenje svojih ljubljencev, ki so v 47. minuti še vedno zaostajali za velikih pet (24:29).

A v nadaljevanju je moštvo gostujočega trenerja Thierryja Antija padlo v črno luknjo in neverjeten strelski post. Do konca tekme – kar dobrih 13 minut – niso dosegli niti gola, Celjani pa so se predvsem po zaslugi fanatične obrambe, učinkovitega napada in neverjetnega Ferlina počasi približevali ekipi iz mesta ob reki Loari. Gostje so se brezglavo branili in še bolj brezglavo napadali, izenačujoči gol za 29:29 pa je na začetku zadnje minute dosegel krilni igralec Tilen Kodrin. Sodnika sta zaradi predhodnega prekrška celjske obrambe tri sekunde pred koncem upravičeno razveljavila Nantesov gol, makedonski ostrostrelec Kiril Lazarov pa je že po izteku regularnega časa tekme izvajal strel z devetih metrov. In le malo je manjkalo, da bi žoga po strelu 38-letnika končala v Ferlinovi mreži. Na celjsko srečo je potem, ko je po odboju od domačega bloka spremenila smer in prevarala Ferlina, končala v vratnici.

Junak je bil vratar Ferlin

Nantesov vratar Cyril Dumoulin je sicer zbral kar 22 obramb, a junak v Zlatorogu je bil njegov celjski kolega Klemen Ferlin: »Drugi polčas je bil zares nor, igrali smo fenomenalno. Nantes je imel v prvem polčasu tudi zelo veliko sreče, kajti skoraj vse njegove žoge so šle v gol, naše pa precej manj. Med polčasoma smo se v garderobi dogovorili, da gremo v nadaljevanju na vse ali nič, na glavo, na polno. To se nam je na koncu – tudi ob pomoči fenomenalnih gledalcev – obrestovalo z veliko točko. Po eni strani je škoda, da smo osvojili le točko, a glede na nasprotnika in dejstvo, da smo zaostajali v drugem delu že za sedem golov, je tudi ta velik uspeh.« Jaka Malus je k celjskemu remiju proti Nantesu prispeval štiri gole: »Hvala navijačem, ki nam doma stojijo ob strani, čeprav na gostovanjih le izgubljamo. Velik del zaslug za preobrat in remi proti Nantesu zagotovo pripada tudi njim. Drugi polčas je bil fantastičen in znova smo dokazali, da je Zlatorog neosvojljiva trdnjava. Igralni ritem sobota-sreda-sobota je zares ubijalski, zato nam bo premor v evropski ligi prvakov prišel zelo prav, potem pa gremo v boj za osmino finala.«

Skupina B, 10. krog: Celje Pivovarna Laško – Nantes 29:29 (15:19), Flensburg – Pick Szeged 27:25 (14:14), Zagreb – Motor Zaporožje 27:25 (14:11), Paris Saint-Germain – Skjern 38:28 (19:13).