Hrvaška bo danes in jutri v Zagrebu ob zaključku predsedovanja gostila vrh Srednjeevropske pobude (SEP). Udeležbo je potrdilo vseh 18 držav članic te pobude, gostitelji pa pričakujejo sedem premierjev. Slovenijo bo zastopal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

V Zagrebu pravijo, da gre glede na udeležbo za najmočnejši vrh SEP po večletni stagnaciji pobude. Udeležbo v Zagrebu so konec prejšnjega tedna potrdili premierji Albanije Edi Rama, Bolgarije Bojko Borisov, Madžarske Viktor Orban, Makedonije Zoran Zaev, Romunije Vasilica-Viorica Dancila in Slovaške Peter Pellegrini, ki bodo imeli danes in jutri dvostranska srečanja z gostiteljem, premierjem Andrejem Plenkovićem, tako kot podpredsednica ukrajinske vlade Ivana Klimpuš-Cincadze. Ostale države članice bodo verjetno zastopane na ravni ministrov. Hrvaška je pričakovala tudi srbsko premierko Ano Brnabić, a iz Beograda ni bilo potrditve njenega prihoda. Do samega začetka vrha ni bilo napovedano, kdo bo predstavljal BiH.

Po izjavah hrvaške diplomacije se bosta zasedanja udeležila tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn in predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti.

Vrsta tem za madžarskega gosta

Med dvostranskimi srečanji je na Hrvaškem največ pozornosti dobilo današnje Plenkovića z Orbanom. Slednji je že napovedal, da bo po današnji večerji zapustil Zagreb in da v torek ne bo navzoč na nadaljevanju vrha SEP. Hrvaški in madžarski mediji so v preteklih tednih večkrat poročali o Orbanovem nezadovoljstvu s potezami Hrvaške, ker vztraja pri izročitvi predsednika uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolta Hernadija zaradi obtožb o korupciji v primeru Ina-Mol, v katerem je prvoobtoženi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader. Pred kratkim se je neuradno omenjalo, da se Orban sploh ne bo udeležil vrha SEP, a so prejšnji teden v Budimpešti potrdili njegov današnji delovni obisk in srečanje s Plenkovićem.

Na mizi naj bi se našli vsi vroči krompirji hrvaško-madžarskih odnosov, ki predvsem izhajajo iz poslovnih zapletov v hrvaški Ini, v kateri ima madžarski Mol upravljalske pravice, čeprav ima v rokah samo 44 odstotkov delnic. Hrvaška namerava odkupiti Molov delež, a bi tudi izvajala pravosodni postopek proti enemu najmočnejšemu Madžaru, Hernadiju.

Pričakovati je tudi pogovore o morebitnem madžarskem zanimanju za plinske zmogljivosti hrvaškega terminala LNG na Krku in o hrvaškem vstopu v schengen in Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Hrvaška in Madžarska imata različne poglede na številne aktualne teme, kot so migracije, srečanje v Zagrebu pa bo priložnost vsaj za začetek dialoga o vprašanjih, ki mečejo senco na vroče-hladno sodelovanje. Orban ima sicer na Hrvaškem vrsto privržencev, ki so zbrani na desnem političnem spektru in ne skrivajo, da bi rajši videli na čelu hrvaške vlade politika Orbanovega kot Plenkovićevega kova.

Vodenje prevzema Italija

Vrh SEP se bo začel drevi s slovesno večerjo v zagrebškem hotelu Esplanade, na kateri se bodo udeleženci v neformalnem vzdušju pogovarjali o aktualnih temah. Plenarno zasedanje bo jutri dopoldan v hotelu Westin. Tema osrednjega foruma vrha je gradnja varnosti, krepitev gospodarstva, omogočanje napredka. Pričakovati je, da bodo na plenarni seji odprli tudi vprašanja migracij, stanje v Bosni in Hercegovini in druge politične izzive, kot so odnosi med Srbijo in Kosovom ali med Ukrajino in Rusijo. Uvodni nagovor bo imel Plenković, ki bo imel tudi sklepno novinarsko konferenco. Prihodnje leto bo SEP predsedovala Italija.

Hrvaška si je med enoletnim predsedovanjem prizadevala za širitev EU in reševanje problemov migracij, krepitev gospodarskega, kulturnega in parlamentarnega sodelovanja ter močnejše povezovanje z drugimi regionalnimi in mednarodnimi organizacijami, pravijo v Zagrebu.