Pilates se deli na dve večji veji – pilates mat, ki se izvaja z lastno težo in z raznimi pripomočki, kot so žogice, obroči in trakovi, ter pilates apparatus, ki vključuje uporabo raznih naprav. »Ustanovitelj vadbe pilates Joseph Pilates je verjel, da usmerjena pozornost na telo, ki jo imamo med vadbo pilatesa, pomaga pri dvigu produktivnosti tudi pri drugih opravilih. Zbranost, ki jo zahtevajo vaje pilatesa, pomaga, da tudi pri drugih opravilih dosežemo poglobljen fokus. Ključna značilnost pilatesa je kontrola gibanja (od tod prvotno ime kontrologija), zelo so pomembni tudi koncentracija, natančnost, dihanje, osrediščenje telesa in tekoče gibanje,« poudarja ustanoviteljica Petrinega pilatesa Petra Kmetec.

Ker želi svojim vadečim ponuditi čim bolj pestro ponudbo, ima v svojih skupinah na voljo osnove pilatesa, kjer se učijo pravilnega izvajanja osnovnih vaj in dihanja, klasični pilates in napredno stopnjo pilatesa, ki ga imenuje pilates tonu. Tu vadeči izvajajo težje vaje, ki od njih zahtevajo znanje principov pilatesa, kar pomeni da znajo aktivirati svoj center in imajo svoje telo pod kontrolo.

»Učenje pilatesa je sicer odvisno od posameznika, zdrava oseba brez fizičnih omejitev se ga lahko nauči v 15, 20 urah. To pomeni, da ji ni treba pri vsaki vaji razmišljati o dihanju, aktivaciji določene mišične skupine in gibanju telesa, ampak lahko vaje izvaja tekoče, s pozornostjo na pravilni izvedbi in globoki aktivaciji,« pojasni sogovornica in dodaja, da si sama ne zna več predstavljati življenja brez pilatesa. Veseli jo tudi to, da je na njenih urah navzočih kar precej moških, ki s pilatesom dopolnjujejo druge »moške« vadbe in se s tem izognejo marsikateri nevšečnosti in poškodbi.

Redna vadba izboljša kakovost življenja

Z redno vadbo okrepimo center telesa in s tem stabilizacijske mišice. »Podporne mišice hrbtenice se toliko okrepijo, da prevzamejo del nosilne funkcije in tako lahko kljub raznim poškodbam normalno živimo. Redna vadba izboljšuje tudi splošno počutje, držo telesa, zoži se pas, hoja postane bolj mehka,« Kmetčeva našteje pozitivne učinke vadbe.

Dihanje pri vadbi vselej koordiniramo z gibanjem, nadaljuje sogovornica: »Pravilno, pilates dihanje, pomaga izvesti vajo tako, da zaščiti hrbtenico pred morebitnimi poškodbami. Takšno dihanje se lahko uporablja tudi v vsakodnevnem življenju. Podporno dihanje pomeni, da kadar izvajamo gib, ki zahteva večjo aktivacijo mišic – takrat izdihnemo, saj s tem še dodatno aktiviramo mišice trebušne votline oziroma centra telesa in s tem poskrbimo, da je gib izveden pravilno, natančno in brez prostora za morebitne poškodbe.«

Za konec sogovornica vsem, ki ne najdete motivacije za aktivnost, ste brez volje in energije, svetuje, da se potrudite v določeni aktivnosti vztrajati vsaj en mesec (to je približno osem treningov) in začeli boste opažati izboljšanje svojega počutja in porast energije: »Telo je namreč narejeno za gibanje in kadar ga predolgo pustite na miru, začne stagnirati. S tem, ko si ne vzamete časa za vadbo, si ga vzamete za bolezen. Ne odlašajte do te točke, ko postane prepozno. Na vadbo glejte kot na naložbo za boljše zdravje v prihodnost.«