Olga Košica je končala magistrski študij na Royal College of Art v Londonu, Rok Marinšek pa študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL. Ne glede na to, da prihajata z različnih področij oblikovanja, se medsebojno dopolnjujeta kot samostojna posameznika, ki poskušata prinesti nove izkušnje in strast v skupno oblikovanje. Običajno začenjata s skupno vizijo in v procesu ustvarjanja odkrivata prednosti in ideje drug drugega, pa tudi slabosti ali korake v nepravo smer. Ta dialog je osnova za izčiščevanje ideje in podlaga za izdelavo boljšega izdelka. Pravita, da je njun proces oblikovanja je zelo podoben oblikovanju na drugih področjih: »Najprej je treba imeti zamisel, idejo, sledijo raziskave, skice, izbira najboljših modelov in njihova izdelava v 3D-obliki.«

Sliši se samoumevno in morebiti celo enostavno – a tu dodajmo še nujne komponente, kot so vztrajnost, delavnost, pogum, komunikativnost, malce sreče… Vse to sta sestavila v modni nakit OfR jewelry, ki so ga opazili tudi v tujini, kjer sta večkrat sodelovala na pariškem tednu mode. Izbrana sta bila tudi med deset finalistov tekmovanja International Talent Support in imela objave v priznanih tujih modnih revijah.

Vstop v svet jima je omogočil projekt winter garden, ki je zasnovan kot del kolekcije kitajske modne oblikovalke Masha Me. Masha Ma je slovenska oblikovalca povabila k sodelovanju pri predstavitvi svoje kolekcije jesen-zima 2013. Nakit organskih, realističnih rastlinskih motivov, zamrznjenih v ledu, sta oblikovalca ustvarila s tehniko 3D-tiskanja. Zamrznjene vrtnice, lampijoni, lističi in vejice sestavljajo uhane, ki zaradi svoje sestave (natisnjeni so v poliamidu) lahkotno visijo ob obrazu in izrisujejo rastlinske oblike.

Letos sta prejela nagrado Društva oblikovalcev Slovenije za zadnje tri kolekcije nakita, ki, kakor je zapisala žirija, sta jih prignala do odličnosti. Njuni izdelki, ki obsegajo nakit, sončna očala in druge modne dodatke, vedno nosijo močno sporočilno vrednost, ne glede na to, od kod črpata navdih. Ustvarjata s uporabo različnih materialov od akrilnega stekla, usnja, kovine do keramike in njihovih kombinacij v skladu z navdihi, ki črpajo v sodobni slikarski in kiparski umetnosti, vsakdanjih uličnih motivih, ulični modi, utripu svetovnih metropol in neizčrpni naravi.

Tehnološke možnosti 3D-tiskanja, ki se še zlasti na vzhodu hitro razvija in je postalo pogosta praksa v oblikovalskih studiih, raziskujeta že dolgo. Letos sta s to tehnologijo za prihodnjo sezono ponovno ustvarila izvirno kolekcijo in dokazala mojstrsko obvladovanje področja. Ne preseneča, da sta prav s temi izdelki navdušila Kitajsko. Vzhodnjaki lažje sprejemajo tovrsten nakit, v nasprotju z zahodom, kjer še vedno prevladuje dokaj tradicionalen okus.

Kolekcija flamboyant odraža pojme drzno, provokativno, dramatično. Prefinjeni ekstravagantni unikatni uhani, ogrlice, prstani, zapestnice nosijo ime arhitekturnega poznogotskega sloga iz 15. stoletja, ki je bil dolgo časa zapostavljen. Oblikovalca sta dovršeno izpeljala preplet preteklosti in sedanjosti. Nakit je oblikovan s 3D-modeliranjem in nato izdelan v srebru. Kontrasti v barvah so doseženi z različnimi barvnimi kovinskimi nanosi v zlatu in rodiju.

Kolekcija punk se napaja v hongkonškem podzemlju, punkovki subkulturi današnjega časa in sci-fi estetiki filma 2046 režiserja Wong Kar Waia. Kolekcija je bila oblikovana glede na oblačila kitajske znamke Masha Ma, s katerimi je bila predstavljena v Parizu. Nakit je oblikovan s 3D-modeliranjem in nato izdelan v srebru.

Kolekcija garden revisited je oblikovana za pomlad-poletje 2019, prav tako kot del linije oblačil znamke masha ma. Nakit je bil v sodelovanju s podjetjem Ortotip izdelan s postopkom 3D-tiskanja na tiskalniku pro60 s selektivnim laserskim sintranjem poliamidnega prahu. Postopek zagotavlja izdelavo funkcionalnega izdelka z veliko mehansko in toplotno odpornostjo. Prihodnje leto torej bo prihodnost sedanjost; v motivih zamrznjenih vrtnic, lampijonov, lističev in vejic, ki sestavljajo lahkotne (in lahke) uhane, ogrlice, očala…