Huaweijev mate 20 pro ima po mnenju mnogih najbolj izpopolnjeno kombinacijo, saj različne leče omogočajo zajemanje posnetkov od izjemno širokega kota do 5x hibridne povečave. Samsung je nedavno predstavil novi model A9, ki ima štiri glavne leče, ki delujejo pa po podobnem principu kot Huaweijeve. Ne dolgo tega je v medije pricurljala vest, da Nokia pripravlja telefon s petimi glavnimi kamerami. Kje se bo torej ustavilo? Pri sedmih, desetih? Kot kaže, tudi to ne bo dovolj.

LG naj bi namreč že patentiral koncept telefona, ki ima na zadnji strani kar 16 kamer, zatrjujejo razni portali, pri čemer se sklicujejo na spletno mesto letsgodigital.org, ki se je dokopalo do patentnih podatkov.

Kamere so glede na dokumentacijo razvrščene v štiri vrstice po štiri kamere. Iz spletne animacije je razvidno, da bi uporabnik s takim telefonom veliko lažje izbiral najboljši posnetek, saj bi imel na voljo 16 različnih fotografij, ali pa ustvaril povsem prilagojene posnetke, združene iz šestnajstih različnih perspektiv. Pojavljajo se ugibanja, da bi s toliko kamerami lahko veliko bolje izvajali 3D-skeniranje, odpravljali šume, zajemali v slabi svetlobi in tako naprej.

Posnetki, zajeti v takem načinu, bi omogočali tudi več manipulacije. Denimo, lahko bi brez težav odstranjevali elemente in jih nadomeščali s čimerkoli. Primer: uporabnik s prstom označi glavo nekoga na fotografiji, umetna inteligenca pa iz kopice zajetih posnetkov glavo sama nadomesti z drugo, ki je videti lepše.

Iz spletnih zapisov sicer ni razbrati, da bo LG tak telefon kdaj tudi dejansko proizvedel. Je pa patent jasen pokazatelj, da želijo biti v prednosti na tem področju in se zaščititi pred nevzdržno tekmo, ki vlada na mobilnem trgu. Tako kot smo pred leti spremljali bitko za več ločljivostnih pik, zdaj čakamo, kdo bo na zadnjo stran namestil več kamer. pj