Kirurgom Kirurške klinike UKC Ljubljana je uspelo izboljšati postopek vstavljanja mehanske podpore pri napredovalem kroničnem srčnem popuščanju.

Napredovalo kronično srčno popuščanje je neozdravljivo stanje, ki človeka priklene na posteljo v intenzivni negi. Včasih so ti bolniki umirali, zdaj pa sta na voljo dva različna načina kirurškega zdravljenja – zdravljenje z mehansko podporo srca ali presaditev srca. Mehansko podporo srcu kirurgi vstavijo skozi cel prerez grodnice, pri nas pa so takšno podporo kirurgi prvič vstavili skozi dva minimalna reza na prsnem košu. Poseg so izvedli na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana pod vodstvom prof. dr. Tomislava Klokočovnika.

Po besedah Klokočovnika ima takšen pristop kratkoročne in dolgoročne prednosti. »Okrevanje bolnika je bistveno boljše, manjša je krvavitev in pojavnost okužbe. Bolnikom, ki imajo pozneje presaditev srca, omogoči bistveno boljše izhodiščne pogoje za presaditev, saj prsnica predhodno ni bila prerezana, v prsnem košu je manj zarastlin. Tako je pričakovati precej manj operativnih in pooperativnih zapletov,« je dejal dr. Tomislav Klokočovnik, predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana.

Zdravljenje z mehansko podporo srca je lahko dokončna rešitev ali pa le most do presaditve srca. Bolniku omogoči boljšo kakovost življenja, saj lahko skoraj normalno opravlja vsakodnevne aktivnosti in gre celo na potovanje, so zapisali v sporočilu iz UKC Ljubljana. lo