Čeprav slovenska delegacija posebnih želja pred odhodom na žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2020 ni imela, pa je z razpletom lahko zadovoljna. Ples kroglic je Slovencem v Dublinu namenil sicer po imenih neatraktivno, a hkrati tudi na papirju ne prezahtevno skupino G, ki jo poleg slovenske sestavljajo še reprezentance Poljske, Avstrije, Izraela, Makedonije in Latvije. »Lahko bi bilo težje, ni pa lahko. Skupina je zanimiva, nosi ogromno vprašajev, predvsem pa gre za skupino z ekipami, kjer na prvi pogled po zadnjih rezultatih ven štrlita Poljska in Avstrija. Ampak tu je tudi Izrael, tu sta reprezentanci za nami, Makedonija in Latvija, ki sta tekmeca, na katera se moraš pripraviti,« je žreb komentiral slovenski selektor Matjaž Kek.

Obilo sreče je imela Slovenija predvsem z nasprotnikoma, ki sta bila pred žrebom uvrščena v najkakovostnejša bobna. V prvem je Poljska z 20. mestom na lestvici Mednarodne nogometne zveze najslabše uvrščena prvokategornica, v drugem pa sta bili od Avstrije precej bolj neugodni Nemčija in BiH. »Če nisi pripravljen in osredotočen ter če ne igrajo najboljši, ima Slovenija lahko težave tudi z Makedonijo in Latvijo. Prepričan pa sem, da bomo šli na vso moč in da bomo v teh tekmah zahteven tekmec ter bomo poskušali pokazati vso kakovost,« je ocenil Kek, ki bo s svojimi izbranci tekmo prvega kroga odigral med 21. in 23. marcem 2019, zadnjega pa med 17. in 19. novembrom istega leta.

Na prvenstvo se bosta iz skupine uvrstili najboljši dve reprezentanci, kar pa po besedah Keka ne bo primarni cilj. »Glede na to, da je bila Slovenija v četrtem kakovostnem bobnu, ne more biti favorit v nobeni od skupin. Najpomembnejše je, da sestavimo reprezentanco, ki bo vse tekmece v skupini spoštovala, a se ne bo nikogar bala. Predvsem pa, da bo razmišljala o sebi. Celotne kvalifikacije se odigrajo v enem letu in verjamem, da bomo gledali kakovostne tekme Slovenije.«

Da je skupina izenačena, ne meni le slovenski selektor, podobne odzive je bilo mogoče zaslediti tudi iz taborov nasprotnic. Skoraj identično oceno skupine G kot Kek je podal makedonski selektor Igor Angelovski, le da je bil konkretnejši glede ciljev svoje reprezentance. »Makedonija se ne boji nikogar, z vsakim nasprotnikom lahko igramo. Šli bomo od tekme do tekme in upam, da bomo na koncu uresničili naš cilj in se uvrstili na evropsko prvenstvo,« je dejal Igor Angelovski.

Slovensko reprezentanco bržkone še najbolje poznajo Avstrijci, saj sta se ekipi med seboj pomerili letošnjega marca. Čeprav so bili sosedi tedaj boljši s 3:0, njihov reprezentančni branilec Sebastian Prödl slovensko vrsto vidi kot resnega tekmeca. »Kljub temu da smo pred pol leta zmagali v Celovcu, bo Slovenija v kvalifikacijah precej drugačno moštvo. Ima kakovostne igralce. Glede na to, da smo sosedi, bosta medsebojna obračuna svojevrstna derbija. So zelo neprijeten nasprotnik,« je zatrdil Sebastian Prödl.

Zadovoljen z žrebom, a le zmerno, je bil poljski selektor Jerzy Brzeczek, prepričan, da je skupina nevarnejša, kot se zdi na prvi pogled. »Avstrija, Izrael, Makedonija in Slovenija so na domačem igrišču zelo nevarni. Tudi zato bomo morali biti od samega začetka kvalifikacij dobro pripravljeni.« Kot zanimivost velja zapisati, da so se z analizo poljskega selektorja v njegovi domovini strinjali le redki. »Naj se Jerzy Brzeczek ne šali, gre za lahko skupino. Vem, da se za nogomet govori, da ni lahkih nasprotnikov, a nikar se ne slepimo, na naši ravni so le Avstrijci,« je za poljske medije dejal nekdanji poljski reprezentant Jacek Bak.