»Nisem zadovoljen. Nisem naredil, kar bi moral. Spustil sem se v popolno tveganje. Preveč smo izgubljali in sem želel to popraviti. Pričakoval sem, da bom natančnejši. Žal je v tej disciplini tekaški krog zelo kratek in v smučini ni veliko možnosti za pridobivanje časa,« je po uvodni tekmi svetovnega pokala na tekmi mešanih parov na Pokljuki v nedeljo kmalu čez poldne obžaloval Jakov Fak. Z deset let mlajšo Notranjko Urško Poje nista zmogla višje od 11. mesta. Fak in Pojetova sta sama branila sloves slovenskega biatlona na uvodni dan svetovnega pokala, ki se je izjemoma prvič začenjal pod Viševnikom. Očitno tudi ljubitelji biatlona skoka v zimo še niso vajeni in je sila skromen obisk gledalcev razočaral organizatorje.

Ne Jakova Faka, Urško Poje so v slovenski biatlonski reprezentanci pred tekmo poskušali »klonirati«. Prijavili so jo na obe tekmi mešanih štafet, kjer bi priložnost za skok v tekmovalni ritem dobili tudi Polona Klemenčič, Klemen Bauer in Rok Tršan. Imeli so pripravljen rezervni načrt. Bivša tekačica reprezentance A Lea Einfalt je na drugi tekmi drugega mednarodnega nivoja tekmovanj IBU v soboto v Idreju na Švedskem izpolnila normo za nastop v svetovni eliti, a so ugotovili, da bi jo izjemno težko pravočasno v manj kot 24 urah spravili iz Švedske pod Triglav, in so poskus opustili.

Urška Poje psihičnega pritiska odgovornosti v paru z zvezdnikom ni prenesla. »Imela sem tremo. Vajena sem drugačnega privajanja na prve pomembne tekme, tokrat je bilo doma in to me je malce zvilo. Nisem bila dovolj zbrana,« je obžalovala nadpovprečno število napak na strelišču. Skupaj sta devetkrat morala popravljati zgrešeno tarčo. Jakov Fak niti z izjemno hitrim tekom v smučini, ki pa zaradi kratkega ravninskega kroga nima tako pomembnega vpliva, ni zmogel štafete vriniti med vrh elite. V drugi predaji je denimo prepolovil dvominutni zaostanek, v drugo je dosegel celo najboljši čas predaje. Vseeno je tekaška pripravljenost najbolj izpostavljenega biatlonca – bil je podobno hiter kot Norvežan Birkeland, član zmagovite štafete z rojakinjo Brun-Liejevo, in Šved Lindgren – potrdila optimizem pred prvo posamično tekmo v sredo na 20 kilometrov. Drugo tekmo klasične mešane štafete so dobili Francozi Alais Bescond, Justine Braisaz, Simon Desthieux in tudi za to zimo očitno izjemno pripravljen Martin Fourcade, prvo ime svetovnega biatlona. Jakov Fak je pred nadaljevanjem seveda optimist: »Sem zdrav in ni razloga, da ne bi bil optimist. Če sem zdrav, je vse mogoče.« V četrtek bo še ženska najdaljša disciplina, v petek moški sprint.

Alenka Čebašek je bila glavna, ko je branila sloves slovenskega smučarskega teka v Lillehammerju na Norveškem. Z 19. mestom je na 10-kilometrski razdalji teka potrdila, da na razdaljah v drsalnem delu sodi v širši svetovni vrh. Za zmagovalko dneva in tridnevnega niza Therese Johaug je zaostala slabi dve minuti in je bila po dveh dneh na 20. mestu skupnega seštevka tridnevnega Lillehammer Toura. V nedeljo na zasledovanju bi se obdržala med trideseterico. »Malo mi je pobiralo moči, sicer bi se dalo bolje. Imela sem še probleme s čevljem, tako da sem zadovoljna,« je Alenka Čebašek razložila po sobotni tekmi, ko je bilo med dvajseterico še pet Norvežank, pet Švedinj, tri Rusinje in Američanke ter finska in švicarska tekačica. Dovolj zgovorno, kdo sploh zmore priti v svetovni vrh. Drugi so končali na robu petdeseterice.