Merklova je na srečanju z ruskim predsednikom izrazila zaskrbljenost zaradi eskalacije med Rusijo in Ukrajino, je povedal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Zavzela se je za svobodo plovbe prek Kerške ožine, kjer je Rusija v nedeljo zasegla ukrajinske vojaške ladje in njihove posadke.

Z ruskim predsednikom sta se strinjala, da se morajo zato nadaljevati pogovori v okviru normandijske četverice, ki jo poleg Nemčije in Rusije sestavljata še Ukrajina in Francija. Prek tega formata sicer skušata Berlin in Pariz posredovati v ukrajinskem konfliktu, ki je izbruhnil po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014.

Mediatorka Angela Merkel

ZDA in Ukrajina pričakujejo, da bo nemška kanclerka okrepila svojo mediacijsko vlogo v rusko-ukrajinskem sporu, poročajo tuje tiskovne agencije. Ameriški predsednik Donald Trump je tik pred vrhom G20 preklical srečanje s Putinom zaradi incidenta v Azovskem morju.

Kot je še povedal Seibert, sta Merklova in Putin danes ob robu G20 govorila tudi o razmerah v sirski državljanski vojni. Potrdila sta sklepe oktobrskega vrha o Siriji, na katerem sta bila poleg njiju še francoski predsednik Emmanuel Macron in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Slednji je na današnjem srečanju s Putinom povedal, da je pripravljen gostiti še en vrh štirih voditeljev o sirskem Idlibu.